ΚΟΣΜΟΣ

Σφυροκοπούν τη Λιβύη-Νέες επιδρομές

Σφυροκοπούν τη Λιβύη-Νέες επιδρομές
Νέες επιδρομές - Σε νέο αδιέξοδο το ΝΑΤΟ - «Ηττήθηκαν» οι λιβυκές αεροπορικές δυνάμεις

Σε εξέλιξη βρίσκονται νέες αεροπορικές επιδρομές της διεθνούς δύναμης εναντίον στρατιωτικών και πολιτικών στόχων στην Τρίπολη, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Λιβύης.

Όπως μετέδωσε το Αλ Αραμπίγια, επλήγη και το συγκρότημα του Λίβυου ηγέτη Μοαμάρ Καντάφι.

Εξάλλου "χτυπήθηκε" μία βάση του λιβυκού πεζικού, που απέχει 32 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες

Οι μάρτυρες δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τις απογευματινές ώρες «ακούστηκαν τέσσερις μεγάλες εκρήξεις και μετά από λίγα λεπτά άλλες τέσσερις, από τα ανατολικά της πρωτεύουσας».

Νωρίτερα, σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν οι συζητήσεις στους κόλπους του ΝΑΤΟ, καθώς τα κράτη-μέλη απέτυχαν να συμφωνήσουν για το ποιος θα αναλάβει τη διοίκηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη, σύμφωνα με διπλωμάτη του Οργανισμού.

Ο ίδιος διπλωμάτης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «Δεν υπάρχει απόφαση για τίποτα», μετά από τρεις ημέρες συνεδριάσεων στις Βρυξέλλες.

Η πολεμική αεροπορία του Καντάφι «δεν υφίσταται πλέον ως αξιόμαχη δύναμη», δήλωσε νωρίτερα ο επικεφαλής των βρετανικών αεροπορικών δυνάμεων που επιχειρούν στη Λιβύη, Greg Bagwell.

«Έχουμε τις επίγειες λιβυκές δυνάμεις υπό συνεχή παρακολούθηση και προχωρούμε σε επιθέσεις όποτε απειλούν αμάχους», προσέθεσε κατά την επίσκεψή του σε βάση της RAF στη νότια Ιταλία.

Παράλληλα, δόθηκε το «πράσινο φως» για επιβολή ναυτικού εμπάργκο από το ΝΑΤΟ, διάρκειας 6 μηνών, στη Λιβύη.

Στο μεταξύ, η κατάπαυση του πυρός που ανακοινώθηκε χθες από τη λιβυκή κυβέρνηση δεν τηρείται από τις πιστές στον Καντάφι δυνάμεις.

Ελεύθεροι σκοπευτές που πυροβολούσαν κατά του νοσοκομείου της Μιζουράτα, σκότωσαν τρεις ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους τρεις σοβαρά.

Η πόλη βρίσκεται στα χέρια των αντικαθεστωτικών, ενώ σε εξέλιξη βρισκόταν μάχη για τη διατήρηση του ελέγχου της. Το νοσοκομείο έχει γεμίσει από τραυματίες, ανέφερε κάτοικος της πόλης στο πρακτορείο Reuters.

«Ελεύθεροι σκοπευτές (...) πυροβολούν το νοσοκομείο και οι δύο είσοδοί του δέχονται βαριά επίθεση. Κανείς δεν μπορεί να μπει ή να βγει. Έχουμε χάσει κάθε επικοινωνία με τους ανθρώπους που βρίσκονται μέσα. Το τελευταίο πράγμα που μάθαμε είναι ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν σοβαρά», δήλωσε ο κάτοικος.

Επίσης, ένας γιατρός του νοσοκομείου έκανε λόγο για βομβαρδισμό από τις δυνάμεις του Καντάφι με πυρά τεθωρακισμένων, τα οποία είχαν λάβει θέσεις σε μικρή απόσταση από το νοσοκομείο.

«Οι δυνάμεις του Καντάφι βομβαρδίζουν το κύριο νοσοκομείο της Μιζουράτα. Η κατάσταση είναι φρικτή και πολύ σοβαρή εδώ. Βομβαρδίζουν και σπίτια» ανέφερε ο εκπρόσωπος των εξεγερμένων στην πόλη.

Νωρίτερα, ένας άλλος κάτοικος της Μιζουράτα δήλωσε ότι οι συμμαχικές αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί έπληξαν αεροπορική βάση των κυβερνητικών δυνάμεων νότια της πόλης, καθώς και ότι οι ελεύθεροι σκοπευτές των δυνάμεων του καθεστώτος είχαν σκοτώσει άλλους δύο ανθρώπους στο κέντρο της πόλης.

Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι κυβερνητικά τεθωρακισμένα του Καντάφι έχουν πάρει θέση μάχης στην ανατολική και τη δυτική είσοδο της πόλης Ατζνταμπίγια.

Συνολικά 97 πτήσεις πραγματοποίησαν το τελευταίο 24ωρο τα συμμαχικά αεροσκάφη στη Λιβύη, τα οποία έπληξαν άρματα μάχης και συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων, ανακοινώθηκε από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Οι αεροπορικές επιδρομές «συνεχίζουν να έχουν στόχο τα κέντρα διοίκησης, τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και τα άρματα μάχης», προσέθεσε ο Αμερικανός εκπρόσωπος.

Το γαλλικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι «μέσα σε 72 ώρες οι γαλλικές αεροπορικές δυνάμεις κατέστρεψαν δώδεκα λιβυκά άρματα μάχης».

Από την Ουάσινγκτον, η επικεφαλής της διπλωματίας Χίλαρι Κλίντον ανήγγειλε αργά σήμερα ότι «προσεχώς θα υπάρξουν και άλλες αραβικές συμμετοχές στον συνασπισμό» που πολεμά τις δυνάμεις του καθεστώτος Καντάφι.

Την ίδια ώρα, το ΝΑΤΟ προχώρησε σε άσκηση σε βάση του στη βόρεια Ιταλία.

Η Νορβηγία ανακοίνωσε από τη μεριά της ότι μπορεί να καθηλώσει τα έξι μαχητικά F- 16, τα οποία έχει διαθέσει για τις διεθνείς επιχειρήσεις στην Λιβύη, σε περίπτωση που οι αποστολές τους κριθούν πολύ επικίνδυνες για τους αμάχους. Τα αεροσκάφη βρίσκονται στην Κρήτη.

Σχετικά με το αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος F-15, το οποίο συνετρίβη ή πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση λόγω βλάβης κατά τους Αμερικανούς, αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι βομβαρδίστηκαν τα συντρίμμια του.

Διευκρίνισε ότι τα συντρίμμια του αεροσκάφους βομβαρδίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας «ώστε να προληφθεί ότι υλικά από αυτό θα πάνε σε λάθος χέρια».

Το διμελές πλήρωμα του αεροσκάφους είναι σώο και αβλαβές. Πληροφορίες, όμως, βρετανικής εφημερίδας ανέφεραν χθες, ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης τους ενός από τους δύο πιλότους, έξι άμαχοι έχασαν τη ζωή τους.

Διαβάστε επίσης:

Μαίνεται ο πόλεμος στη Λιβύη