ΚΟΣΜΟΣ

Ανθρώπινος πόνος στη σκιά της ραδιενέργειας

Ανθρώπινος πόνος στη σκιά της ραδιενέργειας
Ο φόβος της ραδιενέργειας...

Ο φόβος της ραδιενέργειας πλανάται πάνω από την Ιαπωνία, την ώρα που οι κάτοικοι προσπαθούν να ξανασταθούν στα πόδια τους. Ο μέχρι στιγμής επίσημος απολογισμός αναφέρει 10.000 νεκρούς και 17.440 αγνοούμενους.

Ατελείωτες οι ανθρώπινες ιστορίες που ξεθάβονται -κυριολεκτικά και μεταφορικά- από τα συντρίμμια που άφησαν πίσω τους ο σεισμός των 9 Ρίχτερ και το φονικό τσουνάμι.

Ο Uchidate Noboyuki, 33 ετών, κάνει ένα διάλλειμα για τσιγάρο, καθώς ψάχνει στα απομεινάρια του σπιτιού του στην πόλη Yamada. Ακόμη αγνοούνται οι γονείς του, η αδελφή του και ο αδελφός του, που παρασύρθηκαν από το τσουνάμι.

Ένας ηλικιωμένος κοιμάται σε σχολείο του Ofunato, που χρησιμοποιείται ως καταφύγιο για τους κατοίκους των περιοχών που έχουν εκκενωθεί.

Αφορμή για πρόσκαιρη χαρά οι προσωπικές φωτογραφίες, που ξεθάφτηκαν από τη λάσπη που έφερε το τσουνάμι στην πόλη Yamada.

Ένας άνδρας κατέφερε να βρει τις βέρες του γάμου του, καθώς έψαχνε στα συντρίμμια του φούρνου που εργαζόταν με τη γυναίκα του, στο Ofunato.

Στην περιφέρεια Miyagi, όμως , εικόνες θρήνου συνοδεύουν την ταφή σε πρόχειρους μαζικούς τάφους για τα ατελείωτους νεκρούς από το τσουνάμι.

Ιάπωνες στρατιώτες μεταφέρουν το φέρετρο ενός θύματος του τσουνάμι.

Η Tokiko Abe έχασε το σύζυγό της από το φονικό τσουνάμι και τώρα περιμένει να φτάσει το φέρετρό του, για να ταφεί στον προσωρινό τάφο.

Συντετριμμένοι συγγενείς ανοίγουν τα φέρετρα για να δουν για τελευταία φορά τους αγαπημένους τους που χάθηκαν.

Ένας υπάλληλος του δήμου Higashi Matsushima γράφει τα ονόματα των νεκρών σε κομμάτια ξύλου, που τοποθετηθούν στους πρόχειρους τάφους.

Ο πυρηνικός συναγερμός παραμένει

Η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα ακόμα παραμένει ανησυχητική. Σε απόσταση 330 μέτρων από τις εγκαταστάσεις, μέσα στη θάλασσα ανιχνεύθηκε ραδιενεργό ιώδιο-131 σε συγκέντρωση 1.250,8 φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Οι Ιάπωνες αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ακόμη δεν υπάρχει άμεση απειλή για την υγεία των κατοίκων.

Προηγούμενες συγκεντρώσεις ραδιενεργών στοιχείων στη θάλασσα είχαν εντοπιστεί 30 χιλιόμετρα από τις ακτές. Οι μετρήσεις αυτές ανέφεραν 126 φορές υψηλότερη συγκέντρωση από τα επιτρεπτά επίπεδα.

Τώρα, οι φόβοι επικεντρώνονται στο ενδεχόμενο η ραδιενέργεια να περάσει στον υδροφόρο ορίζοντα.

Πηγή φωτο: Reuters