ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Οι πολίτες φαίνεται να εγκρίνουν το νέο σύνταγμα

Αίγυπτος: Οι πολίτες φαίνεται να εγκρίνουν το νέο σύνταγμα

Συντριπτική είναι η πλειοψηφία των Αιγυπτίων πολιτών που φαίνεται να εγκρίνουν το νέο σύνταγμα της χώρας κατά το δημοψήφισμα που διεξήχθη, δήλωσε την Τετάρτη αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών, λέγοντας ότι το αποτέλεσμα θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο στον στρατηγό του αιγυπτιακού στρατού, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία.

«Η προσέλευση των ψηφοφόρων μέχρι στιγμής πιθανώς έχει ξεπεράσει το 55 τοις εκατό, ενώ το ποσοστό των Αιγυπτίων που εγκρίνουν το σύνταγμα είναι ίσως περισσότερο από 95 τοις εκατό», δήλωσε στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, Αλ-Χαγιάτ, ο υποστράτηγος Αμπντέλ Φατάχ Οτμάν, επικεφαλής των δημοσίων σχέσεων του υπουργείου.

Ο Οτμάν έκανε τις σχετικές δηλώσεις επικαλούμενος τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της διήμερης ψηφοφορίας που έληξε την Τετάρτη στις 21:00 (τοπική ώρα).

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς, τα αποτελέσματα αυτά δεν αποτελούν έκπληξη. Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, υπήρξε μόνο μια μικρή εκστρατεία κατά του νέου συντάγματος, το οποίο όμως υποστήριξαν οι Αιγύπτιοι που ήταν υπέρ της ανατροπής του πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από το στρατό.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα του Μόρσι είχε κάνει έκκληση για μποϊκοτάρισμα της ψηφοφορίας.

Ο Σίσι, ο οποίος καθαίρεσε τον Μόρσι μετά τις μαζικές διαδηλώσεις εναντίον της εξουσίας του, φάνηκε πως έχει συνδέσει την απόφασή του για την προεδρική υποψηφιότητα με τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, αναφέρει το Ρόιτερς. Σύμφωνα με τους αναλυτές η υποψηφιότητά του στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση είναι δεδομένη.
Αξιωματούχοι δεν έχουν κάνει οποιαδήποτε αναφορά για το χρονοδιάγραμμα σχετικά με την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων, ωστόσο ο εκπρόσωπος της Εκλογικής Επιτροπής, Χισάμ Μοχτάρ, δήλωσε στο Ρόιτερς πως σύμφωνα με το νόμο, θα πρέπει να ανακοινωθούν εντός 72 ωρών αφότου έχουν κλείσει οι κάλπες.

Το δημοψήφισμα που διεξήχθη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την πολιτική μετάβαση στην Αίγυπτο, κάτι που η προσωρινή κυβέρνηση υποστηρίζει πως είναι το μοναδικό μονοπάτι προς τη δημοκρατία, αναφέρει το Ρόιτερς.

Οι προεδρικές εκλογές στη χώρα θα μπορούσαν να διεξαχθούν ήδη από τον Απρίλιο.