ΚΟΣΜΟΣ

FED: Δανείσαμε τη Λιβύη το 2009

FED: Δανείσαμε τη Λιβύη το 2009
Η Κεντρική Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών, η Fed, αποκάλυψε ότι χορήγησε κατά το 2009 δάνεια ύψους 1,175 εκατομμυρίων δολαρίων σε τράπεζα...

Η Κεντρική Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών, η Fed, αποκάλυψε ότι χορήγησε κατά το 2009 δάνεια ύψους 1,175 εκατομμυρίων δολαρίων σε τράπεζα που σήμερα ελέγχεται από το λιβυκό κράτος.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη Fed και καλύπτουν την περίοδο από τον Μάρτιο 2009 μέχρι τον Απρίλιο 2010, η Arab Banking Corporation, που ανήκει στην Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης (59,3%), έλαβε σειρά επειγόντων δανείων μέσω της αμερικανικής θυγατρικής της.

Μέχρι τιε 29 Ιουλίου 2009 είχε λάβει συνολικά 1.175 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα για τη συγκεκριμένη περίοδο.

Εκείνη την εποχή η κυβέρνηση του Μουάμαρ Καντάφι ήλεγχε μικρότερο μερίδιο. Τα κρατικά ταμεία επενδύσεων του Κατάρ και του Άμπου Ντάμπι ήταν επίσης μέτοχοι.

Η Arab Banking Corporation έχει εξαιρεθεί μέχρι στιγμής από τις κυρώσεις που οι ΗΠΑ επέβαλαν στη Λιβύη τον Φεβρουάριο 2011 και δεν συγκαταλέγεται στον κατάλογο των δεκατεσσάρων επενδυτικών ταμείων και τραπεζών των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία έχουν παγώσει με απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Η αποκάλυψη προκάλεσε την αντίδραση του ανεξάρτητου γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος ανακοίνωσε ότι ζήτησε εξηγήσεις από τον πρόεδρο της Fed Μπεν Μπερνάνκι και τον υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ.