ΚΟΣΜΟΣ

Βρέθηκαν νεκροί δυο εργαζόμενοι του Φουκουσίμα

Βρέθηκαν νεκροί δυο εργαζόμενοι του Φουκουσίμα
Το θάνατο δυο υπαλλήλων της ανακοίνωσε η εταιρεία Tepco που διαχειρίζεται...

Το θάνατο δυο υπαλλήλων της ανακοίνωσε η εταιρεία Tepco που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Οι δυο άτυχοι υπάλληλοι, ήταν αγνοούμενοι από τον σεισμό και το τσουνάμι που έθεσαν τις εγκαταστάσεις εκτός λειτουργίας στις 11 Μαρτίου.

Μετά το σεισμό, οι δυο εργάτες, ηλικίας 21 και 24 ετών αντίστοιχα, μετέβησαν στο εργοστάσιο για να επιθεωρήσουν το κτίριο του κινητήρα του αντιδραστήρα Νο 4. Ο θάνατος τους προκλήθηκε από πολλαπλά τραύματα, διευκρίνισε η Tepco.

Τα πτώματά τους εντοπίστηκαν την Τετάρτη σε ραδιενεργό περιβάλλον και χρειάστηκε μια μακρά διαδικασία απολύμανσης για να παραδοθούν στους συγγενείς τους, μετέδωσε το πρακτορείο Kyodo. Ο θάνατός τους συνέβη στις 11 Μαρτίου, αλλά επιβεβαιώθηκε μόλις χθες Σάββατο.

Τα συνεργεία που συνεχίζουν την σκληρή μάχη για να αποτρέψουν μια πυρηνική καταστροφή στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα, προσπάθησαν χωρίς επιτυχία να καλύψουν τη ρωγμή, μήκους 20 εκατοστών, σε μια τάφρο απορροής από την οποία νερό μολυσμένο σε υψηλό ποσοστό με ραδιενέργεια χύνεται απευθείας στο Ειρηνικό Ωκεανό.

Σύμβουλος του ιάπωνα πρωθυπουργού Ναότο Κάν παραδέχτηκε πως θα χρειαστούν πολλοί μήνες για να σταματήσει η διαρροή ραδιενέργειας στους τέσσερις από του έξι αντιδραστήρες του εργοστασίου Φουκουσίμα Νταϊίτσι (Νο 1).

Το δυστύχημα αυτό, το σοβαρότερο μετά το Τσερνόμπιλ, "θα είναι μια μακρόχρονη μάχη", παραδέχτηκε ο Γκόσι Χοσόνο, σύμβουλος του Καν στο τηλεοπτικό δίκτυο Fuji TV.

Ο ίδιος επισήμανε πως θα χρειαστούν πολλοί μήνες για να σταματήσει η διαρροή ραδιενέργειας και πρόσθεσε πως "η μεγαλύτερη πρόκληση αφορά τους περίπου 10.000 ράβδους πυρηνικών καυσίμων, η επεξεργασία των οποίων θα διαρκέσει πολύ".

"Η διαδικασία είναι αργή γιατί τεράστιες ποσότητες νερού που χρησιμοποιήθηκαν για το 'ξέπλυμα' των ράβδων πυρηνικών καυσίμων πλημμύρισαν τις αίθουσες που βρίσκονται οι κινητήρες των αντιδραστήρων και τις υπόγειες στοές, καθιστώντας αδύνατη κάθε ανθρώπινη επέμβαση.

Μια πλωτή εξέδρα διαστάσεων 136 Χ 46 μέτρα αναμένεται τις επόμενες ημέρες στη θαλάσσια περιοχή απέναντι στο εργοστάσιο. Οι δεξαμενές της (χωρητικότητας 10.000 τόνων) θα απορροφήσουν το μολυσμένο νερό από τους αντιδραστήρες.

Δύο πλοία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού μεταφέρουν νερό που διοχετεύεται στα συστήματα ψύξης των αντιδραστήρων και στις δεξαμενές χρησιμοποιημένων καυσίμων. Σύμφωνα με την εφημερίδα Yomiuri Shimbun, 550 τόνοι νερού καταναλώνονται κάθε ημέρα στους αντιδραστήρες.