ΚΟΣΜΟΣ

Ο Γιανουκόβιτς έπαυσε τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων

Ο Γιανουκόβιτς έπαυσε τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, αντικατέστησε σήμερα τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, αφού αυτός διέταξε μια «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση που παραχωρεί ευρείες εξουσίες στους στρατιωτικούς.

Ο πρόεδρος διόρισε τον Γιούρι Ιλίιν στην θέση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, παύοντας τον Βολοντίμιρ Ζαμάνα, σύμφωνα με το κείμενο του διατάγματος που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της προεδρίας, στο οποίο δεν δίνεται καμία εξήγηση για αυτόν τον διορισμό.

Κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης χωρίς προηγούμενο που συνταράσσει την Ουκρανία από τα τέλη Νοεμβρίου, ο στρατηγός Ζαμάνα έχει αναδειχτεί ως ένας υποστηρικτής της «ειρηνικής διευθέτησης» της κρίσης.

Αφού ο στρατός ζήτησε στα τέλη του Ιανουαρίου από τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς τη λήψη «έκτακτων μέτρων» εναντίον των διαδηλωτών, ο Ζαμάνα σε ανακοίνωση που εξέδωσε σημείωσε ότι «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τις ένοπλες δυνάμεις για να περιστέλλει τα δικαιώματα των πολιτών».

Η καθαίρεση του Βολοντίμιρ Ζαμάνα, ο οποίος φημολογείται ότι δεν ήταν απόλυτα αφοσιωμένος στον πρόεδρο, ανακοινώθηκε την ώρα που η επίσημη εξουσία λέγεται ότι έχει εξαπολύσει μία «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση, μία ημέρα μετά τα επεισόδια τα οποία είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο 26 ανθρώπων.

Οι στρατιώτες μπορούν κάνουν χρήση όπλων και να επιβάλλουν περιορισμούς στην κυκλοφορία, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που λαμβάνουν οι αρχές για να εξουδετερώσουν τους «εξτρεμιστές» που έχουν παρεισφρήσει στο πλήθος των διαδηλωτών, ανέφερε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Πάβλο Λεμπέντεφ.

Οι στρατιώτες έχουν τα δικαίωμα να «περιορίσουν ή να απαγορεύσουν την κυκλοφορία των οχημάτων και των πεζών» προσέθεσε ο ίδιος.
Επίσης τα στελέχη των ένοπλων δυνάμεων μπορούν να πραγματοποιούν ελέγχους στοιχείων ταυτοτήτων και να συλλαμβάνουν τα πρόσωπα εκείνα που έχουν διαπράξει «παράνομες πράξεις».

Διαβάστε επίσης:

Ομπάμα: Θα υπάρξουν συνέπειες αν συνεχιστεί η βία στην Ουκρανία

Σκηνικό εμφυλίου στην Ουκρανία (pics+video)

Ουκρανία: Ευρωπαίοι υπουργοί μεταβαίνουν κατεπειγόντως στο Κίεβο

Το παιδί-μαχητής του Κιέβου: Φωτογραφία που κάνει το γύρο του κόσμου

DW: Πιθανή η διάλυση της Ουκρανίας;

Κίεβο: Για χιλιάδες τραυματίες κάνει λόγο η αντιπολίτευση

Κίεβο: Συγκλονιστικές φωτογραφίες από την «κόλαση» στην Ουκρανία

Κίεβο: Για «απόπειρα κατάληψης της εξουσίας» κάνει λόγο ο Γιανούκοβιτς

Ουκρανία: Νέα προσπάθεια της αστυνομίας να απωθήσει τους διαδηλωτές

Ουκρανία: 18 οι νεκροί - πάνω από 1000 οι τραυματίες στο Κίεβο

Συνάντηση με τον Γιανουκόβιτς έχει ο Κλίτσκο

Στους 14 οι νεκροί από το αιματοκύλισμα-Κατεβαίνουν άρματα

Φλέγεται το Κίεβο – ΔΕΙΤΕ LIVE

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στο Κίεβο

Στις φλόγες το αρχηγείο των αντικαθεστωτικών στο Κίεβο