ΚΟΣΜΟΣ

Στο κόκκινο παραμένει η κατάσταση στη Φουκουσίμα

Στο κόκκινο παραμένει η κατάσταση στη Φουκουσίμα
Περίπου 11.500 τόνους ραδιενεργού νερού από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco ότι..

Περίπου 11.500 τόνους ραδιενεργού νερού από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco ότι θα ρίξει στη θάλασσα, προκειμένου να απελευθερωθεί περισσότερος χώρος.

Εκπρόσωπος της Tokyo Electric Power διευκρίνισε ότι "περίπου 10.000 τόννοι ύδατος αποθηκευμένου σε δεξαμενές και 1.500 τόννοι που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στους αντιδραστήρες 5 και 6", θ΄απορρριφθούν στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ο εκπρόσωπος της Tepco υπογράμμισε ότι πρόκειται για ελαφρώς ραδιενεργό ύδωρ.

"Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να απορρίψουμε αυτό το μολυσμένο νερό στη θάλασσα ως μέτρο ασφαλείας", τόνισε.

Οι εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα επιχείρησαν να εμποδίσουν τη διαρροή ραδιενεργού νερού από τη ρωγμή περίπου 20 εκατοστών σε ένα χώρο καλωδίων κοντά στον αντιδραστήρα αριθμός 2, χρησιμοποιώντας πολυμερή χημικά. Χθες, απέβησαν άκαρπες οι επιχειρήσεις να κλείσουν με τσιμέντο τη ρωγμή.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo, τα πολυμερή χημικά δεν έχουν ακόμα απορροφήσει το μολυσμένο νερό. Η εταιρεία που διαχειρίζεται το εργοστάσιο άρχισε να ρίχνει χρωστική ουσία στο νερό προκειμένου να εντοπίσει κι άλλες πιθανές διαρροές.

Στο μεταξύ το Κιόντο ανέφερε ότι αξιωματούχοι εξετάζουν την ιδέα να ανεγερθεί ένας "φράχτης" ύψους 45 μέτρων γύρω από το εργοστάσιο για να περιοριστεί η έκλυση και η απελευθέρωση ραδιενέργειας.

Σύμβουλος του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Ναότο Κάν, παραδέχτηκε χθες Κυριακή πως θα χρειαστούν πολλοί μήνες για να σταματήσει η διαρροή ραδιενέργειας στους τέσσερις από τους έξι αντιδραστήρες της Φουκουσίμα.Περίπου 11.500 τόνους ραδιενεργού νερού από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco ότι θα ρίξει στη θάλασσα, προκειμένου να απελευθερωθεί περισσότερος χώρος.

Η εταιρία Tepco ανακοίνωσε χθες ότι δύο εργαζόμενοί της οι οποίοι αγνοούνταν από την 11η Μαρτίου βρέθηκαν νεκροί στο εργοστάσιο στη Φουκουσίμα. Σύμφωνα με την εταιρία, οι δύο άνδρες, 21 και 24 ετών, είχαν πάει να επιθεωρήσουν το κτίριο της τουρμπίνας του αντιδραστήρα αριθμός 4 όταν χτύπησε το τσουνάμι. Οι σοροί τους βρέθηκαν σε ένα δωμάτιο όπου βρίσκονταν ηλεκτρικοί πίνακες, μετέδωσε το Κιόντο. Τα θύματα φαίνεται ότι αιμορράγησαν μέχρι θανάτου από τα τραύματα που υπέστησαν. Οι αρχές πρέπει να απολυμάνουν τις σορούς τους, που έχουν μολυνθεί από ραδιενέργεια, πριν γίνουν νεκροψίες, ανέφερε η Tepco.

Δεδομένα τα οποία δημοσιοποίησαν οι επιστημονικές υπηρεσίες της χώρας έδειξαν ότι ραδιενεργό ιώδιο σε επίπεδα διπλάσια των επιτρεπομένων ορίων βρέθηκε στο θαλασσινό νερό 40 χιλιόμετρα από το εργοστάσιο.

Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό τουλάχιστον 12.087 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε, ενώ 15.552 εξακολουθούν να αγνοούνται.

Όπως μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, δύο φιλανθρωπικές οργανώσεις της Ιαπωνίας κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν ένα δισεκατομμύριο ευρώ υπέρ των συγγενών των θυμάτων του σεισμού.

Ο πρόεδρος της Softbank, Μασαγιόσι Σον προσέφερε του 119 εκατ. δολάρια, δηλαδή όλους τους μισθούς του, μέχρι να συνταξιοδοτηθεί, όπως είπε, "υπερ των ορφανών από τον σεισμό".