ΚΟΣΜΟΣ

Στις συνομιλίες με τον Γιανουκόβιτς ειδικός απεσταλμένος του Πούτιν

Στις συνομιλίες με τον Γιανουκόβιτς ειδικός απεσταλμένος του Πούτιν

Γύρω στις 02:00 τοπική ώρα (04:00 ώρα Μόσχας) ο Βλαντίμιρ Λουκίν, ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Πούτιν, πήρε μέρος στις συνομιλίες των τριών υπουργών Εξωτερικών (της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας), καθώς και ηγετών της αντιπολίτευσης με τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς.

Ο πρώην Συνήγορος της Ρωσίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν έκανε δηλώσεις νωρίς το πρωί, όταν τερματίστηκαν οι συνομιλίες, ωστόσο άλλες ρωσικές πηγές μιλούν για «συμφωνία πακέτο για άμεσο τερματισμό της βίας και διέξοδο εντός του συνταγματικού πλαισίου της Ουκρανίας», που θα δώσει τη δυνατότητα πολιτικής λύσης στην κρίση.

Νωρίς το πρωί, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, υπέβαλε την παραίτησή του ο υπαρχηγός του ουκρανικού Γενικού Επιτελείου Γιούρι Ντουμάνσκι, δηλώνοντας ότι διαφωνεί με την εμπλοκή του στρατού στην «εμφύλια σύγκρουση», γεγονός, που μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια ζωών τόσο στρατιωτικών, όσο και πολιτών. Την Τετάρτη είχε αντικατασταθεί ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της χώρας Βλαντίμιρ Ζαμάνα από τον ναύαρχο Βίκτορ Ιλίν, χωρίς ωστόσο να γίνουν ευρέως γνωστοί οι λόγοι της αλλαγής. Ο Ζαμάνα ανέλαβε πάντως το αξίωμα του αναπληρωτή γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και 'Αμυνας της Ουκρανίας υπό τον πρόεδρο της χώρας.

Ρώσοι και Ουκρανοί σχολιαστές εκτιμούν ότι οι αλλαγές αυτές σχετίζονται τόσο με τις πιέσεις, που δέχεται ο πρόεδρος της Ουκρανίας από αξιωματούχους των νότιων και ανατολικών περιφερειών της χώρας «να επιβάλει την τάξη και να πατάξει τους εξτρεμιστές», όσο και με τον εκνευρισμό, που έχει προκληθεί στο αμερικανικό Πεντάγωνο, γιατί επί μία εβδομάδα τουλάχιστον ο αρχηγός του Τζον Κίρμπι δεν είχε κατορθώσει να συνομιλήσει με τους Ουκρανούς ομολόγους του.

Σύμφωνα με την ουκρανική ενημερωτική ιστοσελίδα LB.ua, την οποία επικαλούνται πολλά ρωσικά ΜΜΕ, έχουν μετακινηθεί στο Κίεβο το τελευταίο 24ωρο τουλάχιστον ένα τάγμα πεζοναυτών από την Κριμαία και δύο ταξιαρχίες αλεξιπτωτιστών από τις πόλεις Ντνιεπροπετρόφσκ και Νικολάεφ της Ανατολικής Ουκρανίας. Ο ασκών χρέη υπουργού 'Αμυνας της χώρας Πάβελ Λέμπεντεφ επιβεβαίωσε τουλάχιστον τη μεταφορά των αλεξιπτωτιστών στο Κίεβο, λέγοντας ότι ήταν απαραίτητη για την ενίσχυση της ασφάλειας των στρατιωτικών βάσεων, όπου φυλάσσονται πυροβόλα όπλα, καθώς και πολεμοφόδια, ενώ στο ερώτημα εάν εγγυάται ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον πολιτών, ο Λέμπεντεφ κάλεσε τους δημοσιογράφους «να διαβάσουν το Σύνταγμα και τους νόμους της Ουκρανίας».

Το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ο επίσημος αριθμός των νεκρών των συγκρούσεων κατά το τελευταίο διήμερο έχει φθάσει τους 77.

Διαβάστε επίσης:

Κίεβο: Κοντά σε συμφωνία (;) μετά την χθεσινή κόλαση (pics)

Κίεβο: Επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ Γιανουκόβιτς και αντιπολίτευσης

Κίεβο: «Δύσκολες» οι ολονύκτιες συνομιλίες - Θα συνεχιστούν

Κίεβο: Οι συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης πλησιάζουν στο τέλος

Στην κόψη του ξυραφιού η Ουκρανία μετά το αιματοκύλισμα

Τζον Κέρι: Η βία στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει

Ουκρανία: Ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις κυβέρνηση και αντιπολίτευση