ΚΟΣΜΟΣ

Κριμαία: Ρώσοι στρατιώτες κατέλαβαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο

Κριμαία: Ρώσοι στρατιώτες κατέλαβαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο

Νέα κλιμάκωση της έντασης στην Κριμαία, καθώς Ρώσοι στρατιώτες, φορώντας κράνη και αλεξίσφαιρα και υποστηριζόμενοι από τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, έχουν αναπτυχθεί στην περίμετρο του στρατιωτικού αεροδρομίου της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ.


Το πρακτορείο επικαλείται στρατιωτικές πηγές στην περιοχή σύμφωνα με τις οποίες οι στρατιώτες αναπτύχθηκαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Μπελμπέκ για να αποτρέψουν την άφιξη "μαχητών".

Από την πλευρά του, ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας αρνήθηκε ότι οι δυνάμεις του ενεπλάκησαν στην κατάληψη ή τον αποκλεισμό του στρατιωτικού αεροδρομίου στη Σεβαστούπολης της Κριμαίας.

"Καμία μονάδα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας δεν έχει μετακινηθεί προς το αεροδρόμιο, πολλώ δε μάλλον δεν έλαβε μέρος στον αποκλεισμό του", δήλωσε εκπρόσωπος του ρωσικού στόλου στο πρακτορείο Interfax, μετά την ανακοίνωση του ουκρανού υπουργού Εσωτερικών ότι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις κατέλαβαν δύο αεροδρόμια στην Κριμαία, κάνοντας λόγο για εισβολή.

crimea4

Θρίλερ και στο αεροδρόμιο της Συμφερόπολης

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Κριμαίας, της Συμφερόπολης, λειτουργεί κανονικά, όπως διαβεβαίωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στην περιοχή, παρά τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν νωρίτερα ότι στη διάρκεια της νύχτας κατελήφθη από περίπου 50 ένοπλους.

Η πρόσβαση στο αεροδρόμιο επιτρέπεται και οι επιβάτες πραγματοποιούν χωρίς πρόβλημα τις απαραίτητες διαδικασίες για την επιβίβασή τους στις πτήσεις, είπε ο ίδιος δημοσιογράφος, αλλά τόνισε ότι περίπου 12 ένοπλοι βρίσκονται έξω από τον χώρο του αεροδρομίου στην περίμετρό του.

db9536eb729312e243616a0a43be93af XL

Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει το μεσημέρι ο Γιανουκόβιτς

Ο έκπτωτος πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς αναμένεται να παραχωρήσει σήμερα στις τρεις το μεσημέρι ώρα Ελλάδος συνέντευξη Τύπου από την ρωσική πόλη Ροστόφ.

Η είδηση που μεταδόθηκε από το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax επιβεβαιώνει την πληροφορία που είχε μεταδοθεί νωρίτερα σύμφωνα με την οποία ο Γιανουκόβιτς έχει βρει προστασία σε ρωσικό έδαφος την ώρα που ο ίδιος, με δήλωσή του τονίζει ότι παραμένει ο νόμιμος πρόεδρος της χώρας.

Ο Τύπος της Ρωσίας μετέδιδε την πληροφορία ότι ο Γιανουκόβιτς βρίσκεται σε σανατόριο της Μόσχας, χωρίς, πάντως κάποια από τις δύο πληροφορίες να έχει επιβεβαιωθεί επισήμως.

«Εξακολουθώ να θεωρώ εαυτόν νόμιμο αρχηγό του ουκρανικού κράτους», δήλωσε ο αποπεμφθείς πρόεδρος, ο οποίος έχει εξαφανισθεί μετά την αποτυχημένη του απόπειρα να επιβιβασθεί σε αεροπλάνο το περασμένο Σάββατο στο Ντόνετσκ της ανατολικής Ουκρανίας.

«Δυστυχώς, ό,τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας είναι παράνομο», πρόσθεσε επισημαίνοντας την απουσία πολλών βουλευτών του Κόμματος των Περιφερειών από το ουκρανικό κοινοβούλιο.

«Είμαι υποχρεωμένος να ζητήσω από τις αρχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας να εγγυηθούν την προσωπική μου προστασία απέναντι σε πράξεις των εξτρεμιστών. Είμαστε μάρτυρες στους δρόμους πολλών πόλεων της χώρας μας μίας έκρηξης του εξτρεμισμού. Απειλές έχουν εκτοξευθεί εναντίον μου και εναντίον υποστηρικτών μου".

Ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας Μικόλα Γκολόμτσα δήλωσε χθες ότι ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, κατά του οποίου το Κίεβο ζήτησε έκδοση διεθνούς εντάλματος συλλήψεως, εξακολουθεί να βρίσκεται στην Ουκρανία.

"Γίνεται προφανές ότι ο λαός στα νοτιο-ανατολικά και στην Κριμαία δεν αποδέχεται το κενό της εξουσίας και την αυθαιρεσία που κυριαρχεί στη χώρα, όπου οι υπουργοί διορίζονται από τον όχλο της πλατείας", είπε.

Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς κατέληξε τονίζοντας ότι δεν επέτρεψε ποτέ την προσφυγή στο στρατό κατά τη διάρκεια της κρίσης και πρόσθεσε ότι αν μία τέτοια απόφαση ελαμβάνετο σήμερα, θα ήταν "παράνομη και εγκληματική»

Εντολή Πούτιν για οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στην κυβέρνησή του να συνεχίσει τις συνομιλίες με την Ουκρανία σχετικά με τις οικονομικές και εμπορικές τους σχέσεις και να συμβουλευτεί τους ξένους εταίρους, περιλαμβανομένων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ομάδας των 8, σχετικά με την οικονομική βοήθεια, αναφέρεται σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου.

Η ανακοίνωση προσθέτει ακόμη ότι ο Πούτιν ζήτησε από την κυβέρνηση να εξετάσει το αίτημα της νότιας περιοχής της Ουκρανίας--της Κριμαίας--για ανθρωπιστική βοήθεια.

Διαβάστε επίσης:

Εντολή Πούτιν για οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία

Ένοπλοι κατέλαβαν το κύριο αεροδρόμιο της Συμφερόπολης στην Ουκρανία

ΟΑΣΕ: Ανησυχία για τις εξελίξεις στην Κριμαία

CNN: Γιατί η Κριμαία;

Süddeutsche Zeitung: «Η διπλή καρδιά της Ουκρανίας»