ΚΟΣΜΟΣ

Ο Γιανουκόβιτς στην πρώτη συνέντευξη Τύπου μετά την ανατροπή του

Ο Γιανουκόβιτς στην πρώτη συνέντευξη Τύπου μετά την ανατροπή του

«Θα συνεχίσει να πολεμά για την πατρίδα του», υποσχέθηκε ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την ανατροπή του, από τη ρωσική πόλη, Ροστόφ επί του Ντον.

Εν τω μεταξύ, για παραβίαση του εναέριου χώρου της Κριμαίας από ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα κατηγορεί η νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας τη Ρωσία ενώ το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία να εγγυηθούν την κυριαρχία της χώρα.

Είχε προηγηθεί τη νύχτα η κατάληψη δύο αεροδρομίων της Κριμαίας νύκτας από ενόπλους, τους οποίους ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ανεξάντρ Τουρτσίνοφ χαρακτήρισε «τρομοκράτες που επιχειρούν υπό ρωσική σημαία».

Με διάταγμά του ο Τουρτσίνοφ έπαυσε από τα καθήκοντά του τον επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού της χώρας.

«Καμία μονάδα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας δεν έχει μετακινηθεί προς το αεροδρόμιο, πολλώ δε μάλλον δεν έλαβε μέρος στον αποκλεισμό του», αντέτεινε εκπρόσωπος του ρωσικού πολεμικού ναυτικού.

Ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας ζήτησε τη σύλληψη 10 πρώην μελών της κυβέρνησης, και ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τη Μόσχα την έκδοση του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Παράλληλα η ελβετική κυβέρνηση ανακοίνωσε το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Ουκρανού πρώην προέδρου Γιανουκόβιτς, του γιου του και άλλων 18 αξιωματούχων.

Ποινική έρευνα κατά του Βίκτορ και Ολεξάντρ Γιανουκόβιτς για ξέπλυμα χρήματος άρχισε η εισαγγελία της Γενεύης.

Οι ομογενείς που ζουν στην Ουκρανία δεν αποτελούν στόχο ουδεμίας πλευράς στην ουκρανική κρίση, τονίζει προς το Αθηναϊκό Πρακτορείο ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Μαριούπολη, Δημήτρης Παπανδρέου.

Διαβάστε επίσης: Την έκδοση του Γιανουκόβιτς θα ζητήσει το Κίεβο από τη Μόσχα

Ένοπλοι κατέλαβαν το κύριο αεροδρόμιο της Συμφερόπολης στην Ουκρανία

ΟΑΣΕ: Ανησυχία για τις εξελίξεις στην Κριμαία

CNN: Γιατί η Κριμαία;

Süddeutsche Zeitung: «Η διπλή καρδιά της Ουκρανίας»