ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρώμη καλεί τη Ρωσία να μην εισβάλλει στην Ουκρανία

Η Ρώμη καλεί τη Ρωσία να μην εισβάλλει στην Ουκρανία

Η κυβέρνηση της Ιταλίας κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να μην προχωρήσει σε μια εισβολή στην Ουκρανία, ενέργεια που θα ήταν «εντελώς απαράδεκτη», ενώ τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για τις εξελίξεις στη χερσόνησο της Κριμαίας.


«Η ιταλική κυβέρνηση υποστηρίζει τα πιεστικά αιτήματα της διεθνούς κοινότητας να τύχει σεβασμού η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι σε μια γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Οποιαδήποτε παραβίαση των αρχών αυτών θα είναι εντελώς απαράδεκτη για την Ιταλία», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Ιταλία είναι μέλος της Ομάδας των Οκτώ (G8) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών, όμως στην ανακοίνωση αυτή δεν έγινε καμιά αναφορά στο εάν και κατά πόσον η Ρώμη θα αναστείλει τη συμμετοχή της στις προετοιμασίες για τη σύνοδο της G8 στο Σότσι, στη Ρωσία, τον Ιούνιο — κάτι που ήδη έχουν ανακοινώσει η Βρετανία, η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Ο Ρέντσι, ο οποίος ανέλαβε τον περασμένο μήνα, συναντήθηκε σήμερα στη Ρώμη με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας της κυβέρνησής του αφού συνομίλησε για την κατάσταση στην Ουκρανία με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τηλεφωνικά.

«Η Ιταλία απευθύνει μια σθεναρή έκκληση στη Ρωσία να αποφύγει ενέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια επιδείνωση της κρίσης και να επιδιώξει την οδό του διαλόγου με όλα τα μέσα», ανέφερε η ανακοίνωση, στην οποία προστέθηκε ότι ο Ρέντσι παρακολουθεί την κατάσταση με «μεγάλη ανησυχία».