ΚΟΣΜΟΣ

Νεκρός φέρεται να είναι υπουργός του Γκμπαγκμπό

Νεκρός φέρεται να είναι υπουργός του Γκμπαγκμπό
Το θάνατο ενός υπουργού του Λοράν Γκμπαγκμπό, του πρώην προέδρου...

Το θάνατο ενός υπουργού του Λοράν Γκμπαγκμπό, του πρώην προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού, αναφέρουν συγκλίνουσες πληροφορίες από το Αμπιτζάν, παρόλο που δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση, μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές πρόκειται για τον Ντεζιρέ Ταγκρό, που κατείχε το χαρτοφυλάκιο των Εσωτερικών υποθέσεων και είχε συλληφθεί μαζί με τον Γκμπαγκμπό.

Ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος έχει μεταφερθεί έξω από το Αμπιτζάν, όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ. Ο εκπρόσωπος δεν διευκρίνισε πού βρίσκεται ο πρώην πρόεδρος, αν και αξιωματούχοι του ΟΗΕ είχαν αναφέρει ότι θα μεταφερθεί βόρεια.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ετοιμάσει το πρώτο πακέτο βοήθειας των 180 εκατομμυρίων ευρώ, σε συνεργασία με την αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Ακτής Ελεφαντοστού, υπό τον Αλασάν Ουατάρα.

Τέλος, ο ΟΗΕ όρισε σήμερα τους ειδικούς που θα ερευνήσουν τις κατηγορίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ακτή Ελεφαντοστού. Η έρευνα θα καλύψει την περίοδο από τις 28 Νοεμβρίου του 2010, οπότε διεξήχθησαν οι προεδρικές εκλογές.

Η αποστολή του ΟΗΕ στην Ακτή Ελεφαντοστού έχει βρει μέχρι στιγμής 536 πτώματα στα δυτικά της χώρας από τα τέλη Μαρτίου, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στη Γενεύη, ενώ το προσωπικό του ΟΗΕ δήλωσε χθες από τη Νέα Υόρκη ότι τουλάχιστον 400 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους στο Αμπιτζάν προτού ξεσπάσουν στην πόλη οι τελευταίες συγκρούσεις.