ΚΟΣΜΟΣ

Η G20 πιέζει την Ουάσιγκτον να εγκρίνει τις μεταρρυθμίσεις στο ΔΝΤ

Η G20 πιέζει την Ουάσιγκτον να εγκρίνει τις μεταρρυθμίσεις στο ΔΝΤ

Οι χώρες της Ομάδας των Είκοσι (G20) πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του κόσμου «παρότρυναν» τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να επικυρώσουν τη μεταρρύθμιση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) πριν από το τέλος της χρονιάς και διεμήνυσαν ότι σε διαφορετική περίπτωση θα εξετασθούν άλλες «επιλογές», σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Η ανακοίνωση, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της G20, αναφέρει ότι «παροτρύνουμε τις ΗΠΑ να επικυρώσουν τη μεταρρύθμιση» του ΔΝΤ, ενώ εκφράζει «βαθιά απογοήτευση για τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση» της διαδικασίας οριστικής έγκρισης από την Ουάσιγκτον των μεταρρυθμίσεων που είχαν συμφωνηθεί το 2010 και αφορά τις ποσοστώσεις και τον τρόπο λήψης αποφάσεων στον διεθνή χρηματοοικονομικό θεσμό.

«Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων (οι οποίες είχαν συμφωνηθεί) το 2010 παραμένει η κυριότερη προτεραιότητά μας και παροτρύνουμε τις ΗΠΑ να τις επικυρώσουν με την πρώτη ευκαιρία. Παραμένουμε δεσμευμένοι στην διατήρηση ενός ισχυρού ΔΝΤ, με επαρκείς πόρους».

«Εάν οι μεταρρυθμίσεις δεν επικυρωθούν (. . .) ως το τέλος του έτους, θα καλέσουμε το ΔΝΤ (. . .) να μελετήσει επιλογές» οι οποίες θα επιτρέψουν να μεταβληθεί το σημερινό status quo, πρόσθεσαν οι υπουργοί, χωρίς να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες.

Ακόμη, η ανακοίνωση αναφέρει ότι η G20 «παρακολουθεί» την κατάσταση στην Ουκρανία και τους κινδύνους που δημιουργεί η κρίση για τη χρηματοοικονομική «σταθερότητα» σε διεθνές επίπεδο.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ήλπιζε ότι η εαρινή σύνοδος του Ταμείου θα σηματοδοτούσε την οριστική έγκριση των μεταρρυθμίσεων αυτών, αλλά αντιθέτως το θέμα συνεχίζει να προκαλεί αντεγκλήσεις και εκκλήσεις στην Ουάσιγκτον να τις εγκρίνει παρά τις ενστάσεις συντηρητικών Αμερικανών πολιτικών. «Είχαν γίνει από όλα τα (κράτη) μέλη σημαντικές δεσμεύσεις το 2010, που αναμενόταν να εκπληρωθούν το 2012. Είμαστε πλέον στο 2014 και αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη», διαμαρτυρήθηκε χθες η Λαγκάρντ.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Με πτώση έκλεισε η Γουόλ Στριτ