ΚΟΣΜΟΣ

Καλούν σε αντίποινα για την απαγόρευση της μπούρκας

Καλούν σε αντίποινα για την απαγόρευση της μπούρκας
Ο νόμος που απαγορεύει την μπούρκα στη Γαλλία τέθηκε σε ισχύ τη Δευτέρα και ήδη έχουν...

Ο νόμος που απαγορεύει την μπούρκα στη Γαλλία τέθηκε σε ισχύ τη Δευτέρα και ήδη έχουν εμφανιστεί μηνύματα σε διαδικτυακά φόρουμ που καλούν σε αντίποινα κατά της ευρωπαϊκής αυτής χώρας.

Σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία ελέγχου της τρομοκρατίας στο Ίντερνετ (SITE), ορισμένοι χρήστες σε κλειστά chat rooms καλούν την Αλ Κάιντα του Μαγρέμπ να «εμποδίσει» τη Γαλλία στην εφαρμογή του νόμου, οργανώνοντας ένοπλες επιθέσεις.

«Σαρκοζί, άσε ήσυχες τις αδελφές μας διαφορετικά θα υποχρεωθούμε να κάνουμε πράξη τα λόγια μας» ήταν το σχόλιο ενός χρήστη ή «Κηρύξτε πόλεμο στη σταυροφόρο Γαλλία» ενός άλλου.

Οι ανώνυμες απειλές δεν έχουν το βάρος των μηνυμάτων του Οσάμα μπιν Λάντεν ή άλλων ισλαμιστικών οργανώσεων. Ωστόσο, αξιωματούχοι των δυτικών υπηρεσιών ασφαλείας ανησυχούν ότι τα κηρύγματα, οι συνομιλίες και τα βίντεο που παρουσιάζονται σε αυτά τα χρησιμοποιούνται ευρέως για να ενθαρρύνουν τους «συμπαθούντες» της Αλ Κάιντα να επιχειρήσουν επιθέσεις.

Η Γαλλία έγινε η πρώτη χώρα της Ευρώπης που εφάρμοσε την απαγόρευση της πλήρους κάλυψης του προσώπου. Οι γυναίκες που φορούν νικάμπ ή μπούρκα σε δημόσιους χώρους θα τιμωρούνται με πρόστιμο 150 ευρώ ή θα υποχρεώνονται να παρακολουθήσουν μαθήματα περί γαλλικής υπηκοότητας. Ο νόμος προκάλεσε περιορισμένες αντιδράσεις στη Γαλλία, όμως επικρίθηκε ευρέως από μουσουλμάνους του εξωτερικού.