ΚΟΣΜΟΣ

Ρομποτικό βαθυσκάφος αναζητά το Boeing 777

Ρομποτικό βαθυσκάφος αναζητά το Boeing 777

Ένα υποβρύχιο ρομπότ το οποίο αναζητά στα βάθη του ωκεανού τυχόν συντρίμμια του Boeing 777 της Malaysia Airlines, πραγματοποίησε την πρώτη πλήρη αποστολή του ανοικτά της Αυστραλίας και τα δεδομένα που συνέλεξε αναλύονται, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

Οι δύο πρώτες καταδύσεις του Bluefin-21 δεν απέδωσαν καρπούς. Το ρομποτικό βαθυσκάφος εξετάζει περιοχή του Ινδικού Ωκεανού που βρίσκεται 2.170 χλμ. βορειοδυτικά του Περθ, της μεγαλύτερης πόλης στις ακτές της δυτικής Αυστραλίας.

Οι δύο πρώτες αποστολές του εξάλλου είχαν συντομευθεί: η πρώτη λόγω του βάθους του βυθού που είναι μεγαλύτερο από τις δυνατότητες του ρομπότ, η δεύτερη λόγω αδιευκρίνιστων τεχνικών δυσκολιών.

Το Bluefin-21 "πραγματοποίησε την αποστολή του σε όλη τη διάρκειά της" τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα "εντός της περιοχής των ερευνών και ετοιμάζεται για την προσεχή αποστολή του", ανακοίνωσε σήμερα το αυστραλιανό κέντρο ελέγχου συντονισμού των ερευνών για την πτήση MH370.

Έπειτα από κάθε κατάδυση, τα στοιχεία που συλλέγονται από το σόναρ του ρομπότ, που έχει σχήμα τορπίλης μήκους περίπου πέντε μέτρων, συλλέγονται στο αυστραλιανό πλοίο Ocean Shield, και αναλύονται προκειμένου να διαπιστωθεί αν κάτι ασύνηθες εντοπίστηκε στο βυθό.

Η περιοχή των ερευνών οριοθετήθηκε χάρη στη λήψη σημάτων συμβατών με εκείνα που εκπέμπονται από τις μπαταρίες ενός μαύρου κουτιού.

Το Bluefin-21 δεν μπορεί να κατεβεί σε βάθος μεγαλύτερο των 4.500 μέτρων και οι ερευνητές πίστευαν αρχικά ότι το βάθος σε αυτή την περιοχή ανάπτυξης του ρομπότ δεν ήταν πιο μεγάλο. Ωστόσο αποδείχθηκε ότι ορισμένα σημεία είναι ακόμη βαθύτερα. Ο βυθός είναι εξάλλου πολύ λασπώδης, παράγοντας που μπορεί να δυσχεράνει την επιχείρηση του βαθυσκάφους.

Το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό που μετέχει στις έρευνες, εκτιμά ότι "η σάρωση" της οριοθετημένης περιοχής θα διαρκέσει από έξι εβδομάδες έως δύο μήνες.

Η πτήση MH370 από Κουάλα Λουμπούρ με προορισμό το Πεκίνο και με 239 επιβαίνοντες, εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από τις οθόνες των ραντάρ της πολιτικής αεροπορίας στις 8 Μαρτίου, μια ώρα μετά την απογείωσή του από την πρωτεύουσα της Μαλαισίας.

Διαβάστε ακόμα:

Ν.Κορέα: Βυθίστηκε πλοίο με 477 επιβάτες-Νεκροί και αγνοούμενοι

Βυθίζεται πλοίο με 350 επιβάτες ανοικτά της Νότιας Κορέας

Βύθιση πλοίου στη Ν. Κορέα: 100 επιβάτες διασώθηκαν

Νότια Κορέα: Οι πρώτες εικόνες από το μισοβυθισμένο πλοίο

Νότια Κορέα: Διασώθηκαν οι 338 σπουδαστές από το βυθισμένο πλοίο