ΚΟΣΜΟΣ

Νέο πρόβλημα στην υπόθεση απελευθέρωσης του Σαλίτ

Νέο πρόβλημα στην υπόθεση απελευθέρωσης του Σαλίτ
Αποχώρησε ο βασικός διαπραγματευτής του Ισραήλ στην υπόθεση...

Αποχώρησε ο βασικός διαπραγματευτής του Ισραήλ στην υπόθεση της απελευθέρωσης του στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, που κρατείται στη Λωρίδα της Γάζας από το 2006, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Χαγκάι Χαντάς επικαλέστηκε «οικογενειακές υποχρεώσεις» για την αποχώρησή και τόνισε ότι δεν παραιτήθηκε. «Δεν παραιτήθηκα. Είπα στον πρωθυπουργό όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου όταν θα παρέμενα μόνο για δύο χρόνια λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων», παραθέτει τα λόγια του Χαντάς η ανακοίνωση.

Τον διαπραγματευτή είχε διορίσει το 2009 ο ίδιος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Σύμφωνα με σχολιαστές, η αποχώρηση αυτή μπορεί να οφείλεται στην απογοήτευσή του, λόγω της αποτυχίας των προσπαθειών του.

Οι τελευταίες επίσημες πληροφορίες για τον στρατιώτη χρονολογούνται από τον Οκτώβριο του 2009, όταν η Χαμάς είχε δώσει βίντεο, στο οποίο ο Σαλίτ ζητούσε από τον Νετανιάχου να κάνει ό,τι μπορεί για να τον απελευθερώσει.

Η απελευθέρωσή του έμοιαζε εφικτή ως το φθινόπωρο του 2009, πριν το Ισραήλ και η Χαμάς αρχίσουν να αλληλοκατηγορούνται για την αποτυχία των έμμεσων διαπραγματεύσεων, που διεξάγονταν τότε με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου και ενός Γερμανού, για την ανταλλαγή του στρατιώτη έναντι 1.000 Παλαιστινίων κρατουμένων.

Οι διαπραγματεύσεις κόλλησαν κυρίως στην ταυτότητα των Παλαιστινίων κρατουμένων και στο σημείο όπου θα αφήνονταν ελεύθεροι, με το Ισραήλ να επιφυλάσσεται να απελευθερώσει Παλαιστίνιους που μετείχαν στη δεύτερη παλαιστινιακή εξέγερση τη δεκαετία του 2000, τους οποίους αποκαλεί «τρομοκράτες».

Αρκετοί πρώην υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας κάλεσαν τη Δευτέρα τον Νετανιάχου να δείξει διαλλακτικότητα.

Σε απάντηση, το πρωθυπουργικό γραφείο εξέδωσε ανακοίνωση υπενθυμίζοντας ότι «δεκάδες Ισραηλινοί σκοτώθηκαν στις επιθέσεις που διέπραξαν τρομοκράτες που αφέθηκαν ελεύθεροι κατά τις ανταλλαγές κρατουμένων».