ΚΟΣΜΟΣ

Κίνδυνος εισόδου «τρομοκρατών» στην Ευρώπη

Κίνδυνος εισόδου «τρομοκρατών» στην Ευρώπη
"Τρομοκράτες" ενδέχεται να κρύβονται ανάμεσα στα κύματα των προσφύγων από τη Βόρεια Αφρική που έχουν φθάσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την..

"Τρομοκράτες" ενδέχεται να κρύβονται ανάμεσα στα κύματα των προσφύγων από τη Βόρεια Αφρική που έχουν φθάσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την κατάρρευση των αυταρχικών καθεστώτων στην Τυνησία και στην Αίγυπτο και το ξέσπασμα του πολέμου στη Λιβύη, εκτίμησε σήμερα η υπηρεσία συντονισμού των αστυνομιών των κρατών-μελών της ΕΕ, Europol.

Σύμφωνα με στοιχεία της περασμένης εβδομάδας από την Υπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), περίπου 26.500 πρόσφυγες έχουν φθάσει στη Μάλτα από τα τέλη του Μαρτίου.

"Η τρέχουσα και η μελλοντική ροή μεταναστών που προέρχονται από τη Βόρεια Αφρική μπορεί να επηρεάσει την κατάσταση ασφαλείας στην ΕΕ", ανέφερε η Europol στην ετήσια έκθεσή της για τις τρομοκρατικές απειλές στην Ένωση, που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

"Άτομα που έχουν σκοπό να προβούν σε τρομοκρατικές ενέργειες θα μπορούσαν εύκολα να εισέλθουν στην Ευρώπη ανάμεσα στους μεγάλους αριθμούς των μεταναστών", υποστηρίζεται στο έγγραφο.

Στην περαιτέρω ανάλυσή της η Europol συμπεραίνει ότι τα πρόσφατα γεγονότα στη βόρεια Αφρική εξασθένισαν την αλ Κάιντα και τους συνεργάτες της στην περιφέρεια καταδεικνύοντας ότι οι ειρηνικές διαδηλώσεις μάλλον παρά οι τρομοκρατικές ενέργειες μπορούν να οδηγήσουν σε αλλαγή καθεστώτων.

Πάντως αυτή η αισιόδοξη εκτίμηση μετριάζεται από την αναγνώριση ότι οι ισλαμιστές ενδέχεται να εκμεταλλευθούν τον εκδημοκρατισμό των κρατών της περιοχής για να προωθήσουν τους σκοπούς τους, ειδικά εάν η μετάβαση στη δημοκρατία αποδειχθεί δυσκολότερη του αναμενομένου.

Συνολικά, η Europol ανέφερε ότι 179 ύποπτοι ως ισλαμιστές τρομοκράτες συνελήφθησαν στην ΕΕ το 2010, αριθμός που σηματοδοτεί αύξηση 50% σε σύγκριση με το 2009.

Σχεδόν οι μισές συλλήψεις σχετίζονταν με την προετοιμασία επιθέσεων εντός των συνόρων της ΕΕ, ενώ το 2009 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 10%.