ΚΟΣΜΟΣ

Ένταση για τη συμμετοχή της Ιταλίας στους βομβαρδισμούς της Λιβύης

Ένταση για τη συμμετοχή της Ιταλίας στους βομβαρδισμούς της Λιβύης
Η απόφαση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να συμμετάσχει η Ιταλία...

Η απόφαση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να συμμετάσχει η Ιταλία στους βομβαρδισμούς της Λιβύης προκάλεσε ένταση στις σχέσεις του με τον επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά, Ουμπέρτο Μπόσι.

«Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να πληγεί ο άμαχος πληθυσμός», δήλωσε ο Μπερλουσκόνι. Ο γραμματέας της Λέγκα του Βορρά, όμως, έκανε σαφή την αντίθεσή του, υπογραμμίζοντας ότι «οι πόλεμοι δεν πρέπει να γίνονται, και σε κάθε περίπτωση δεν ανακοινώνονται με αυτό τον τρόπο».

Επρόκειτο για ευθεία αναφορά στο ότι ο μεγιστάνας-πρωθυπουργός δεν ενημέρωσε τους κυβερνητικούς του εταίρους, πριν δημοσιοποιήσει την απόφασή του με επίσημο ανακοινωθέν.

Η κεντροαριστερή αντιπολίτευση, αρχίζοντας από το Δημοκρατικό Κόμμα, κάνει λόγο για «τέλος της κεντροδεξιάς πλειοψηφίας», ενώ ιθύνοντες του κεντρώου «τρίτου πόλου», των Τζανφράνκο Φίνι και Πιερφερντινάντο Καζίνι, προβλέπουν ότι «δεν αποκλείεται να ξεσπάσει κυβερνητική κρίση».

Πολλοί παρατηρητές πιστεύουν ότι ο Ουμπέρτο Μπόσι, στην πραγματικότητα, επικεντρώνει τις επικρίσεις του στις εξελίξεις στην Λιβύη, για να πετύχει επιπλέον «παροχές», που αφορούν την εσωτερική πολιτική. Πιο συγκεκριμένα, ο γραμματέας της Λέγκα και υπουργός αρμόδιος για τις θεσμικές αλλαγές, θέλει να επισπευσθεί, πιθανότατα, η εφαρμογή της φορολογικής αποκέντρωσης.