ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Ολοκληρώνεται η επιχείρηση ανέλκυσης του Costa Concordia

Ιταλία: Ολοκληρώνεται η επιχείρηση ανέλκυσης του Costa Concordia

Στην τελική της φάση εισέρχεται η διαδικασία ανέλκυσης του πλοίου Costa Concordia στην Ιταλία, δύο και πλέον χρόνια αφού το γιγαντιαίο κρουαζιερόπλοιο έπεσε σε ύφαλο και βυθίστηκε εν μέρει, σε ένα τραγικό ναυτικό δυστύχημα με 32 νεκρούς από το σύνολο των 4.229 ατόμων που επέβαιναν σε αυτό.

Το πλοίο ανυψώθηκε κατά δύο μέτρα από τα συνεργεία που διεξάγουν την επιχείρηση χάρη σε υδατοστεγείς δεξαμενές (σαν «σωσίβια») που είχαν δέσει στο Κονκόρντια, το οποίο επιπλέει ξανά.

Οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση είχαν επαναφέρει σε όρθια θέση το κουφάρι του σκάφους το Σεπτέμβριο. Παρέμενε μισοβυθισμένο αλλά σε σταθερή θέση χάρη σε ατσάλινες πλατφόρμες στα ανοικτά του νησιού Τζίλιο μετά το ναυάγιο.

Η επιχείρηση ώστε το σκάφος να μπορέσει ξανά να πλεύσει αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε μια εβδομάδα. Κατόπιν αναμένεται να ρυμουλκηθεί περίπου 30 μέτρα μακρύτερα και να ρίξει άγκυρα. Εκεί 30 δεξαμενές αέρα του θα γεμίσουν πριν το σκάφος ταξιδέψει, χάρη σε τέσσερις ρυμουλκά και 10 σκάφη συνοδείας, ως το λιμάνι της Γένοβας, όπου πρόκειται να αποσυναρμολογηθεί τα επόμενα δύο χρόνια.

Ο επικεφαλής της επιχείρησης Νικ Σλόουν τόνισε ότι «οι βροχοπτώσεις που αναμένονται με βάση μετεωρολογικές προβλέψεις τις επόμενες ώρες δεν αναμένεται να αποτελέσουν ιδιαίτερο πρόβλημα».

«Μέχρι τώρα δεν υπήρξε καμία απρόβλεπτη, αρνητική εξέλιξη, όλα βαίνουν ομαλά», δήλωσε ο αξιωματούχος της Πολιτικής Προστασίας της Ιταλίας Φράνκο Γκαμπριέλι.

Η διαδικασία μετακίνησης και ρυμούλκησης του σκάφους αναμένεται να κοστίσει στην πλοιοκτήτρια εταιρία Carnival 1,5 δισεκ. ευρώ.

Το Κονκόρντια είχε πέσει στον ύφαλο την 13η Ιανουαρίου 2012, με αποτέλεσμα 32 επιβαίνοντες να χάσουν τη ζωή τους, όπως και ένας δύτης κατά τη διάρκεια των ερευνών.

Διαβάστε ακόμα:

Ιταλία: Ανατριχιαστικό βίντεο από το ναυάγιο του Costa Concordia (photos)

Φιλιππίνες: Νεκρό το κοριτσάκι που «ξύπνησε» στην κηδεία του! (vid+phs)

Βαγδάτη: Πολύνεκρη επίθεση ενόπλων σε οίκο ανοχής (video+photos)