ΚΟΣΜΟΣ

Λωρίδα της Γάζας: Περισσότεροι από 800 είναι πλέον οι νεκροί Παλαιστίνιοι

Λωρίδα της Γάζας: Περισσότεροι από 800 είναι πλέον οι νεκροί Παλαιστίνιοι

Ξεπέρασαν τους 800 οι νεκροί στην παλαιστινιακή πλευρά από την 8η Ιουλίου και την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας όπως ανέφεραν παλαιστινιακές πηγές των υπηρεσιών εκτάκτων αναγκών.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής ισραηλινά πυρά έπληξαν ένα αυτοκίνητο στη Χαν Γιούνις στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, σκοτώνοντας τουλάχιστον έναν άνθρωπο όπως επιβεβαίωσε παλαιστινιακή ιατρική πηγή.

Τα θραύσματα του πυραύλου κατέστρεψαν ένα σπίτι στην ίδια περιοχή μετά από μια ιδιαίτερα αιματηρή ημέρα για τους παλαιστινίους, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης αλ-Ασράφ Κούντρα.

Βομβάρδισαν γεμάτο σχολείο

Πολλοί Παλαιστίνιοι που είχαν καταφύγει σε ένα σχολείο του ΟΗΕ στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας σκοτώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης, όταν η περιοχή βομβαρδίστηκε από τον ισραηλινό στρατό.

Το τηλεοπτικό κανάλι al-Aqsa TV της Χαμάς μετέδωσε ότι από τον βομβαρδισμό του σχολείου της UNRWA (της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την αρωγή των Παλαιστινίων προσφύγων) στη Μπέιτ Χανούν σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 άνθρωποι ενώ πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν.

«Μια νέα σφαγή διαπράχθηκε όταν ισραηλινά άρματα έπληξαν ένα σχολείο της UNRWA στη Μπέιτ Χανούν, όπου έχουν βρει καταφύγιο δεκάδες Παλαιστίνιοι», ανέφερε το κανάλι της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο που επικαλείται την καταμέτρηση των θυμάτων που έκανε ένας φωτορεπόρτερ του, οι νεκροί από τον βομβαρδισμό αυτό είναι τουλάχιστον εννέα, μεταξύ των οποίων και ένα βρέφος ενός έτους. Όλα τα θύματα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Τζαμπαλίγια.

Ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ, ο Κρις Γκάνες, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει «ένας αριθμός νεκρών και τραυματιών» από την οβίδα που έπεσε στις 14:50 «πάνω ή κοντά» στο σχολείο, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Διπλωματικός πυρετός

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι έχει εκπονήσει ένα νέο σχέδιο με στόχο την επίτευξη της κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, γράφει ισραηλινή εφημερίδα. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας παρουσίασε την πρότασή του και στις δύο πλευρές, όπως αναφέρει η εφημερίδα Χααρέτζ, επικαλούμενη ανώτερο ισραηλινό αξιωματούχος. Ο Κέρι αναμένει την απάντηση στο νέο σχέδιο από τον ηγέτη της Χαμάς Χαλέντ Μασάαλ ο οποίος βρίσκεται στο Κατάρ μέχρι την Παρασκευή, καθώς ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πρόκειται να αναχωρήσει από το Κάιρο.

Η πρόταση την οποία ο Κέρι παρουσίασε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου την Τετάρτη, προβλέπει μιας εβδομάδας προσωρινή κατάπαυση του πυρός με τα ισραηλινά στρατεύματα να αποχωρούν μερικώς από τη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου εκεχειρίας. Καλεί επίσης το Ισραήλ και τη Χαμάς να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για μια πιο μόνιμη διευθέτηση της κρίσης με αιγυπτιακή διαμεσολάβηση. Στις συνομιλίες θα πάρει μέρος και η Παλαιστινιακή Αρχή.

Το σχέδιο του Τζον Κέρι καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση να παράσχουν εγγυήσεις ότι οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται στον αφοπλισμό της Γάζας από τις ρουκέτες, τον τερματισμό του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας και την αποκατάσταση των ζημιών που έχει υποστεί ο παλαιστινιακός θύλακας.

Ο Τζον Κέρι μίλησε την Πέμπτη τηλεφωνικά με διεθνείς αξιωματούχους οι οποίοι μπορούν να ασκήσουν πιέσεις στη Χαμάς, και ιδιαίτερα στον ηγέτη της Χαλέντ Μεσάαλ, γράφει η ισραηλινή Χααρέτζ. Σε αυτό το πλαίσιο ο Τζον Κέρι συνομίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ Χαλίντ Μπιν Μοχάμεντ αλ- Ατίγιαχ, ο οποίος είναι σε επαφή με τον Μεσάαλ. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επικοινώνησε επίσης με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, και τους υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμέχ Σουκρί και της Ιορδανίας Μάσερ Γιουντέχ ζητώντας τους να πιέσουν τη Χαμάς να αποδεχθεί την πρόταση για την κατάπαυση του πυρός.

Επιπλέον, ο Τζον Κέρι συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν και συνομίλησε τηλεφωνικά με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας αλλά και με την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάθριν Άστον. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να αναχωρήσει από το Κάιρο την Παρασκευή το απόγευμα.

Διαβάστε επίσης:

Λωρίδα της Γάζας: Τους 798 έφτασαν οι νεκροί – 5.000 οι τραυματίες