ΚΟΣΜΟΣ

«Δικαίωση» της πολιτικής Ομπάμα ο θάνατος του Λάντεν

«Δικαίωση» της πολιτικής Ομπάμα ο θάνατος του Λάντεν
Η ανακοίνωση της δολοφονίας...

Η ανακοίνωση της δολοφονίας του Οσάμα Μπιν Λάντεν από τις αμερικανικές δυνάμεις αποτελεί μια σημαντική νίκη για τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, σε μια στιγμή που η εξωτερική του πολιτική αμφισβητείται έντονα από τους αντιπάλους του στο σύνολό της και ιδιαίτερα για τη στάση του στην κρίση στις αραβικές χώρες.

Στην προεκλογική του εκστρατεία το 2008, ο Ομπάμα είχε δηλώσει ότι «Θα σκοτώσουμε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν». Όμως, αποτελέσματα δεν φαινόντουσαν στον αμερικανικό πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και οι επικρίσεις σταδιακά αυξάνονταν.

Σήμερα, όμως, ο Ομπάμα ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη νίκη της δεκαετίας, σε επίπεδο εθνικής ασφάλειας.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον Μπαράκ Ομπάμα για το θάνατο του ηγέτη της Αλ Κάιντα. Λίγο αργότερα εξέδωσε ανακοίνωση που έλεγε «Δεν έχει σημασία πόσο καιρό χρειάστηκε, όμως η δικαιοσύνη αποδόθηκε». Όταν βρισκόταν στο Λευκό Οίκο, βέβαια, απέφευγε να αναφερθεί στο θέμα, καθώς τα επιχειρήματα για την εισβολή στο Ιράκ και το Αφγανιστάν σταδιακά κατέρρεαν ένα-ένα.

Με φόντο τη χρεοκοπία των επιθετικών επιχειρημάτων της θητείας Μπους, ο Ομπάμα έχτισε διαλλακτικότερο προφίλ, υποσχέθηκε την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων τόσο από το Ιράκ όσο και από το Αφγανιστάν, το κλείσιμο της στρατιωτικής φυλακής του Γκουντάναμο στην Κούβα και άμβλυνε την προηγούμενη «δαιμονοποίηση» του μουσουλμανικού κόσμου.

Η δολοφονία του Μπιν Λάντεν ανοίγει το δρόμο στην οριστική απόσυρση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν, σχολιάζουν αναλυτές, παρά τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ για συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Τέλος, εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2012 στις ΗΠΑ, ο Μπαράκ Ομπάμα αποκτά ένα αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα έναντι των υποψήφιων αντιπάλων του.