ΚΟΣΜΟΣ

Πακιστάν: Σε δύσκολη θέση οι αρχές μετά τη δολοφονία του Μπιν Λάντεν

Πακιστάν: Σε δύσκολη θέση οι αρχές μετά τη δολοφονία του Μπιν Λάντεν
Η δολοφονία του Οσάμα Mπιν Λάντεν από τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις ενδεχομένως να προκαλέσει αμηχανία στις Aρχές, οι οποίες ήδη...

Η δολοφονία του Οσάμα Mπιν Λάντεν από τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις ενδεχομένως να προκαλέσει αμηχανία στις Aρχές, οι οποίες ήδη υφίστανται πιέσεις για να εξηγήσουν πως ο ηγέτης της αλ Κάιντα ζούσε στη χώρα επί χρόνια χωρίς να έχει γίνει αντιληπτός, αναφέρουν σήμερα τα πακιστανικά Μέσα ενημέρωσης. Μάλιστα ορισμένοι σχολιαστές υπαινίχθηκαν ότι η Ουάσινγκτον θα προβεί σε κάποια κίνηση έκφρασης δυσαρέσκειας προς τις πακιστανικές αρχές.


Ο Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε χθες το πρωί από άνδρες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, που κατέβηκαν από ελικόπτερο στο κτιριακό συγκρότημα όπου διέμενε από το 2005.


Για μεγάλο χρονικό διάστημα θεωρείτο ότι κρυβόταν στο βορειοδυτικό Πακιστάν, κοντά στη μεθόριο με το Αφγανιστάν.


Ο πρόεδρος Ασίφ Αλί Ζαρντάρι δήλωσε χθες στην «Washington Post» ότι οι πακιστανικές δυνάμεις ασφαλείας δεν συμμετείχαν στην επιχείρηση που ξεκίνησε την Κυριακή. Αλλά η παρουσία του Μπιν Λάντεν σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από μεγάλη στρατιωτική βάση αρκεί για να αμαυρώσει τη φήμη του πακιστανικού στρατού και της υπηρεσίας αντικατασκοπείας.


"Η αποτυχία του Πακιστάν να εντοπίσει την παρουσία του πλέον καταζητούμενου ανθρώπου σε όλο τον κόσμο είναι σοκαριστική", αναφέρει στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα.


"Πώς κατάφερε να κρύβεται εκεί χωρίς κάποια κίνηση από πλευράς μας θα είναι δύσκολο να το δεχτούν οι Αμερικανοί", έγραψε η Daily Times.


Τα τηλεοπτικά δίκτυα προέβαλλαν συνέχεια οπτικό υλικό με δηλώσεις του πρωθυπουργού Γιουσούφ Ραζά Γκιλάνι και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων που διέψευδαν ότι ο Μπιν Λάντεν βρίσκεται στο Πακιστάν.


Στο παρελθόν η Ουάσινγκτον έχει κατηγορήσει το Πακιστάν ότι στερείται της αποφασιστικότητας να εξαρθρώσει τις ένοπλες οργανώσεις που δρουν στο έδαφός του και ότι διατηρεί δεσμούς με ενόπλους που έχουν στο στόχαστρό τους τα αμερικανικά στρατεύματα στο γειτονικό Αφγανιστάν.


Τον Οκτώβριο του 2009, η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον εξέφρασε την απογοήτευσή της για το ότι ο Μπιν Λάντεν και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη ένοπλων οργανώσεων δεν έχουν συλληφθεί ακόμη και υπαινίχθηκε πακιστανική συνενοχή.


Μέσα σε λίγες ώρες από την ολοκλήρωση της επιχείρησης κατά του Μπιν Λάντεν, αμερικανοί βουλευτές αναρωτιόντουσαν πώς κατάφερνε να ζει, ίσως και για χρόνια, σε μία πυκνοκατοικημένη περιοχή του Πακιστάν χωρίς να το γνωρίζουν οι αρχές.


Κάποιοι είπαν ότι ήρθε η ώρα να αναθεωρηθεί η οικονομική βοήθεια, ύψους δισεκατομμυρίων, που παρέχουν στο Πακιστάν οι ΗΠΑ.


Στην Washington Post ο Ζαρντάρι δήλωσε ότι το Πακιστάν ήταν εξίσου θύμα των ενόπλων της αλ Κάιντα με οποιαδήποτε άλλη χώρα και διέψευσε ότι οι αρχές απέτυχαν να δράσουν.


Αλλά οι εφημερίδες υποστηρίζουν ότι η αμερικανική επιχείρηση θα εγείρει περισσότερα ερωτήματα για τον ρόλο του Πακιστάν ως συμμάχου των ΗΠΑ στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.