ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Νέα μέτωπα στον πόλεμο

Συρία: Νέα μέτωπα στον πόλεμο

Δύο νέα μέτωπα άνοιξαν οι σουνίτες αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στον πόλεμο που μαίνεται στη Συρία, καθώς την Πέμπτη μάχονταν εναντίον Κούρδων και σουνιτικών φυλών.

Στη βόρεια Συρία, Κούρδοι μαχητές, που προασπίζονται την αυτονομία τους από την έναρξη της σύγκρουσης στη χώρα τον Μάρτιο του 2011, ανακατέλαβαν πολλούς λόφους γύρω από την πόλη Άιν αλ Άραμπ, στην επαρχία του Χαλεπιού, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σε μια προσπάθεια να επεκτείνουν το χαλιφάτο τους οι μαχητές του ΙΚ επιθυμούν να καταλάβουν την τρίτη μεγαλύτερη κουρδική πόλη της Συρίας, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο της πολιτοφυλακής των Ενώσεων Άμυνας του Λαού. Στις μάχες σκοτώθηκαν 14 μέλη της πολιτοφυλακής και 35 τζιχαντιστές, ενώ δεκάδες ακόμη άνθρωποι και από τις δύο πλευρές τραυματίστηκαν.

Στα μέσα Ιουλίου τουλάχιστον 800 κούρδοι μαχητές από την Τουρκία εισήλθαν στη Συρία για να πολεμήσουν εναντίον του ΙΚ, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Πάντα στον νότο οι τζιχαντιστές βομβάρδισαν σήμερα τις θέσεις του συριακού στρατού στα όρια της Χάσακα, ενώ στη συνέχεια προσπάθησαν να εισβάλουν στην πόλη αυτή η πλειονότητα των 200.000 κατοίκων της οποίας είναι Κούρδοι, αλλά και Άραβες, Αρμένιοι και χριστιανοί.

Σύμφωνα με μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας στη Δαμασκό, «το ΙΚ προσπαθεί εδώ και μια εβδομάδα να εισβάλει στη Χάσακα, όμως οι απόπειρές του απωθήθηκαν από τον στρατός και τις Δυνάμεις Εθνικής Άμυνας».

Στα ανατολικά το Παρατηρητήριο έκανε λόγο για μάχες μεταξύ του ΙΚ και μαχητών μιας σουνιτικής φυλής οι οποίοι δήλωσαν ότι «εξεγέρθηκαν» εναντίον των τζιχαντιστών.

Στην πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ, μεγάλο μέρος της οποίας ελέγχει το ΙΚ, σημειώθηκαν μάχες σε τρία χωριά της φυλής Σάιτατ. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο οι τζιχαντιστές προχώρησαν σε συλλήψεις και έρευνες.

Πέντε τζιχαντιστές, μεταξύ αυτών και ένας Βέλγος, σκοτώθηκαν στις μάχες αυτές, οι οποίες ξέσπασαν μετά τη σύλληψη από το ΙΚ τριών μελών της φυλής παραβιάζοντας τη συμφωνία που είχε συναφθεί μεταξύ των δύο πλευρών.

Σε ένα άλλο μέτωπο των μαχών, τουλάχιστον 17 άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο γυναίκες και τρία παιδιά, σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό από τον στρατό πολλών συνοικιών της Ντούμα, ενώ δεκάδες ακόμη τραυματίστηκαν, όπως επεσήμανε το Παρατηρητήριο.

Διαβάστε επίσης:

Λιβύη: Νέες συγκρούσεις στο αεροδρόμιο της Τρίπολης