ΚΟΣΜΟΣ

Ευτυχής και ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών για το θάνατο του Οσάμα Mπιν Λάντεν

Ευτυχής και ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών για το θάνατο του Οσάμα Mπιν Λάντεν
Ο ένας μετά τον άλλον οι αξιωματούχοι ξένων χωρών αναθεματίζουν τον εκλιπόντα πλέον ηγέτη της Αλ Κάϊντα....

Ο ένας μετά τον άλλον οι αξιωματούχοι ξένων χωρών αναθεματίζουν τον εκλιπόντα πλέον ηγέτη της Αλ Κάϊντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Έτσι στον μακρύ κατάλογο προστέθηκε και το όνομα του υπουργού Εξωτερικών του Ιράκ Χοσιγιάρ Ζεμπαρί, ο οποίος δήλωσε :
" Πήρε αυτό που του άξιζε " δήλωσε ο αξιωματούχος της κυβέρνησης του Ιράκ, ενώ εξέφρασε και την άποψη ότι η εκτέλεση του Άραβα τρομοκράτη ήταν ένα πλήγμα στο ηθικό των οπαδών αλλά και των θαυμαστών του.

" Ο Μπιν Λάντεν ήταν το σύμβολο και η προσωποποίηση του κακού. Ο θάνατός του ήταν μεγάλο πλήγμα για το ηθικό των οπαδών του, ο ψυχολογικός αντίκτυπος θα είναι μεγάλος ", δήλωσε ο Ζεμπαρί στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Frankfurter Allgemeine Zeitung και θα δημοσιευθεί την Πέμπτη.

" Εμείς οι Ιρακινοί και το λέω αυτό απερίφραστα, είμαστε χαρούμενοι που ο Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε. Ήταν ένας τρομοκράτης και του συνέβη αυτό που του άξιζε ".

Ο Ζεμπαρί ανέφερε ότι η Αλ Κάϊντα έχει αποδυναμωθεί στο Ιράκ, όπου παραστρατιωτικές ομάδες είχαν υπό τον έλεγχό τους ορισμένες περιοχές που κατοικούνταν από Σουνίτες, μέχρι την αμερικανική εισβολή του 2003.

" Η Αλ Κάϊντα έχει απολέσει την ικανότητά της να διενεργεί μόνιμα έναν τρομοκρατικό πόλεμο. Οι τρομοκράτες δεν μπορούν πλέον να δρουν από τις απελευθερωμένες ζώνες, δεν ελέγχουν καμία πόλη. Τώρα χρειάζονται ένα με δύο μήνες για να προετοιμάσουν μια επιχείρηση " υπογράμμισε ο Ιρακινός ΥΠ.ΕΞ.

Σύμφωνα με τον Ιρακινό αξιωματούχο, η Αλ Κάϊντα αποδυναμώθηκε από το θάνατο των ηγετών της, αλλά και από τον περιορισμό τόσο των εναλλακτικών επιλογών, όσο και της έκτασης των περιοχών, όπου μπορεί να κινείται και να βρίσκει καταφύγιο, κυρίως από το 2006-2007, όταν οι Σουνίτες ηγέτες έκαναν στροφή και συμμάχησαν με τους Αμερικανούς.