ΚΟΣΜΟΣ

Το ΔΝΤ στηρίζει τη Λαγκάρντ

Το ΔΝΤ στηρίζει τη Λαγκάρντ

Ανακοίνωση με την οποία υποστηρίζει ότι εξακολουθεί να περιβάλει με εμπιστοσύνη την επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία είναι αντιμέτωπη με επίσημη δικαστική έρευνα στη Γαλλία για μια υπόθεση διαφθοράς που χρονολογείται από το 2008, εξέδωσε το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ.

«Η Εκτελεστική Επιτροπή έχει ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις που σχετίζονται με αυτό το θέμα, και συνεχίζει να εκφράσει την εμπιστοσύνη της στην ικανότητα της Διευθύνοντος Συμβούλου για την αποτελεσματική εκτέλεση των καθηκόντων της» ανέφερε το 24μελές διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ σε ανακοίνωσή του.

Το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο έχει την εξουσία να προσλαμβάνει και να απολύει τους διευθύνοντες συμβούλους του οργανισμού όπως συνέβη στην υπόθεση του σεξουαλικού σκανδάλου με πρωταγωνιστή τον Ντομινίκ Στρος Καν, είχε εκφράσει την εμπιστοσύνη του προς την Λαγκάρντ μετά τις πρώτες τρεις φορές που η επικεφαλής του ΔΝΤ ανακρίθηκε ως μάρτυρας, και εξέτασε επίσης τις επιπτώσεις της υπόθεσης όταν αποφάσισε να την τοποθετήσει στη θέση της εκτελεστικής διευθύντριας του ΔΝΤ το 2011.

Η υπόθεση της δικαστικής έρευνας αφορά την συναίνεση της Κριστίν Λαγκάρντ να επιτρέψει σε ομάδα διαιτησίας να επιλύσει μία αντιδικία μεταξύ μια πρώην κρατικής τράπεζας και του γάλλου επιχειρηματία Μπερνάρντ Ταπί. Η επιτροπή συνέστησε αποζημίωση 430 εκατομμυρίων ευρώ στον Ταπί κάτι που η Λαγκάρντ όταν ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας ενέκρινε το 2008. Η Λαγκάρντ έχει πει ότι πίστευε πως η συμφωνία ήταν προς το συμφέρον του γαλλικού δημοσίου.

Η υπεράσπιση της Λαγκάρντ ανέφερε ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση να προχωρήσει η ποινική έρευνα εναντίον της και η νομική διαδικασία της προσφυγής πιθανότατα θα διαρκέσει πέραν από το τέλος της πρώτης πενταετούς θητείας της στο ΔΝΤ η οποία λήγει τον Ιούλιο του 2016.

Διαβάστε επίσης:

Οι πίθηκοι έδωσαν ελπίδα για θεραπεία φορέων του Έμπολα!