ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής: Στο «στόχαστρο» ο Πούτιν και η πολιτική του στην Ουκρανία

Σύνοδος Κορυφής: Στο «στόχαστρο» ο Πούτιν και η πολιτική του στην Ουκρανία

Η πρώτη ημέρα της συνόδου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ολοκληρώθηκε με τη συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας στο Celtic Manor του Νιούπορτ και δείπνο εργασίας στο Κάρντιφ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν κατηγόρησε τη Ρωσία ότι ο σταρτός της επιτέθηκε εναντίον της Ουκρανίας ενώ και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι «τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται παράνομα στην Ουκρανία.»

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι θα διατάξει κατάπαυση του πυρός στα ανατολικά της χώρας ανοίγοντας τον δρόμο για την εφαρμογή «σταδιακού ειρηνευτικού σχεδίου». με τον όρο ότι θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση που έχει προγραμματιστεί στο Μινσκ μεταξύ εκπροσώπων Ρωσίας, Ουκρανίας και ΟΑΣΕ.

Ο κ. Ποροσένκο, που είχε ήδη επαφές στην Ουαλία με τους ηγέτες των ισχυρότερων κρατών-μελών, πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ θα υιοθετήσει διακήρυξη υπέρ της πιο ισχυρής στρατιωτικής στήριξης του Κιέβου.

Απειλές κατά της Ρωσίας από τους ηγέτες των «μεγάλων χωρών»

Οι ηγέτες των "μεγάλων" χωρών του ΝΑΤΟ συμφώνησαν κατά τη σύνοδο κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στο Νιούπορτ της Ουαλίας ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για τη στάση που τηρεί στο θέμα της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία,όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι συναντήθηκαν με τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο στο περιθώριο της συνόδου αυτής.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι «οι ηγέτες επανέλαβαν ότι καταδικάζουν τη συνεχιζόμενη κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας από τη Ρωσία και συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο να πληρώσει η Ρωσία αυξημένο κόστος για τις ενέργειές της»

Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι οι κυρώσεις θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις των επόμενων ωρών καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες για την επίτευξη μιας εκεχειρίας μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών.

Επεισόδια και συλλήψεις στο Καρντίφ

Ένταση επικράτησε στο Κάρντιφ με πρωταγωνιστές διαδηλωτές που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν στους ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και δυνάμεις της αστυνομίας.

Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, περίπου 350 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από εστιατόριο στο οποίο βρίσκονταν τα «μεγάλα κεφάλια» που δίνουν το παρών στη σύνοδο κορυφής. Τα επεισόδια δεν πήραν μεγάλη έκταση, εντούτοις η αστυνομία προχώρησε σε αρκετές συλλήψεις.

Διαβάστε επίσης:

Μέρκελ: Η ουκρανική κρίση απαιτεί πολιτική κι όχι στρατιωτική λύση

Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: Διαδηλώσεις και συλλήψεις στην Ουαλία