ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Ο ιός Έμπολα αποτελεί απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια

ΟΗΕ: Ο ιός Έμπολα αποτελεί απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών χαρακτήρισε απόψε την επιδημία του ιού Έμπολα που πλήττει χώρες της Αφρικής «απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια» και κάλεσε όλα τα κράτη να παράσχουν επειγόντως πόρους και βοήθεια για την αντιμετώπιση της σοβαρής υγειονομικής κρίσης.

Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε ομόφωνα μια απόφαση με την οποία καλεί τα κράτη καθώς τις αεροπορικές και ναυτιλιακές εταιρείες «να άρουν τους γενικούς ταξιδιωτικούς και συνοριακούς περιορισμούς που επέβαλαν λόγω του ξεσπάσματος της επιδημίας του ιού Έμπολα, καθώς με αυτούς του περιορισμούς συμβάλλουν στην περαιτέρω απομόνωση των χωρών που πλήττονται και υπονομεύουν τις προσπάθειές τους να ανταποκριθούν» και να καταπολεμήσουν την κρίση.

Είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία που το Συμβούλιο Ασφαλείας αναφέρεται με τέτοιους όρους σε μια υγειονομική κρίση και μια από τις ελάχιστες που αναφέρεται σε ασθένειες. Το είχε κάνει μόνο σε δύο περιπτώσεις μέχρι σήμερα — για το AIDS, το 2000 και το 2011.

Το ΣΑ του ΟΗΕ καλεί να σταλούν κατεπειγόντως στις πληγείσες χώρες νοσοκομεία εκστρατείας, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αεροσκάφη-νοσοκομεία και επιμελητειακούς πόρους.

Το ψήφισμα «ενθαρρύνει» επίσης τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα, τις τρεις χώρες όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα του φονικού ιού, να ενισχύσουν τα εθνικά συστήματα υγείας τους και τους μηχανισμούς διάγνωσης, απομόνωσης και αποτελεσματικής θεραπείας των ασθενών του Έμπολα.

Παρά το ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας, που είναι επιφορτισμένο με τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης, πολύ σπάνια συζητά ή λαμβάνει αποφάσεις ή μέτρα σε θέματα που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία, η ανάλυση των δεδομένων οδηγεί στο συμπέρασμα πως η «έκταση της επιδημίας Έμπολα αποτελεί απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», τονίζεται στην απόφαση.

Διαβάστε επίσης:

Από ηπατίτιδα πάσχει πιθανότητα ο ναυτικός που αρνήθηκε να βοηθήσει η Μάλτα