ΚΟΣΜΟΣ

Ο Αλί Χαμενεΐ κατηγορεί τις ΗΠΑ και τη Βρετανία για τη δημιουργία του Ισλαμικού Κράτους

Ο Αλί Χαμενεΐ κατηγορεί τις ΗΠΑ και τη Βρετανία για τη δημιουργία του Ισλαμικού Κράτους

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την «διεστραμμένη» βρετανική κυβέρνηση για τη δημιουργία του Ισλαμικού Κράτους στην πρώτη ομιλία του μετά την χειρουργική επέμβαση στον προστάτη στην οποία υποβλήθηκε τον περασμένο μήνα.

«Η Αμερική, ο Σιωνισμός, και ιδιαίτερα ο βετεράνος ειδικός στη δημιουργία διχασμών – η διεστραμμένη κυβέρνηση της Βρετανίας – έχουν αυξήσει ραγδαία τις προσπάθειές τους να προκαλέσουν διαιρέσεις μεταξύ των σουνιτών και των σιιτών» είπε ο Αλί Χαμενεΐ κατά τη διάρκεια ομιλίας του με αφορμή μια σιιτική μουσουλμανική θρησκευτική γιορτή.

«Δημιούργησαν την Αλ Κάιντα και το Ντάες (σ.σ. το ακρωνύμιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στα αραβικά) προκειμένου να προκαλέσουν διχασμούς και να πολεμήσουν την Ισλαμική Δημοκρατία, αλλά σήμερα αυτοί (το ΙΚ) έχουν στραφεί εναντίον τους», υποστήριξε ο Χαμενεΐ.

«Μια προσεκτική και αναλυτική ματιά στις εξελίξεις αποκαλύπτει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους, στο πλαίσιο των προσπαθειών τους που εσφαλμένα χαρακτηρίζονται αντιμετώπιση του Ντάες (Ισλαμικό Κράτος), επιδιώκουν να προκαλέσουν διχασμό και εχθρότητα μεταξύ των μουσουλμάνων κι όχι να καταστρέψουν τις βασικές αιτίες αυτού (του τρομοκρατικού) ρεύματος» είπε ο Χαμενεΐ.

«Οι σιίτες και οι σουνίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι οποιαδήποτε ενέργεια ή δήλωση, που περιλαμβάνει προσβολές του ενός στον άλλο, οδηγεί σε αυξημένη ευαισθησία και ανάβει φωτιές. Αυτό θα ωφελήσει σίγουρα τον κοινό εχθρό όλων των μουσουλμάνων» είπε ο Χαμενεΐ.

Η κριτική του Χαμενεΐ μοιάζει να στρέφεται και εναντίον του προέδρου Χασάν Ροχανί, ο οποίος συναντήθηκε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις από τους πιο οπαδούς μιας σκληρότερης στάσης εντός του Ιράν.

Διαβάστε ακόμα:

«Φοβάμαι απίστευτα» λέει ο Αμερικανός όμηρος των τζιχαντιστών