ΚΟΣΜΟΣ

Η ομάδα των ευρωσκεπτικιστών επανέρχεται στην Ευρωβουλή

Η ομάδα των ευρωσκεπτικιστών επανέρχεται στην Ευρωβουλή

Ο Βρετανός ηγέτης των ευρωφοβικών Νάιτζελ Φάρατζ, που την περασμένη εβδομάδα απώλεσε την πολιτική ομάδα του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά την αποχώρηση μιας Λετονής ευρωβουλευτίνας, είναι έτοιμος να την ανασυστήσει χάρη σε έναν ακροδεξιό Πολωνό ευρωβουλευτή.

Ο Φάρατζ ανακοίνωσε ότι ο Ρόμπερτ Γιάροσλαβ Ιβασκίεβιτς του Κογκρέσου της Νέας Δεξιάς (KNP) εντάχθηκε στην ομάδα. Η προσχώρησή του έγινε γνωστή το απόγευμα της Δευτέρας και θα πρέπει να επικυρωθεί από τις υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

"Οι ευρωσκεπτικιστές επιστρέφουν με πάταγο, στην πραγματικότητα δεν είχαμε φύγει ποτέ" υπογράμμισε στην ανακοίνωσή του ο ηγέτης του UKIP, του μεγάλου νικητή των ευρωεκλογών στη Βρετανία, τον περασμένο Μάιο.

"Ήθελα να βοηθήσω τη μοναδική και ζωτικής σημασίας ευρωσκεπτικιστική πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εντάχθηκα στην EFDD (Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας) για δύο σημαντικές αξίες της: την αντίθεσή της στην ευρωπαϊκή γραφειοκρατία και τη στήριξή της στις ελεύθερες αγορές" τόνισε από την πλευρά του ο Ιβασκίεβιτς.

Ο Πολωνός ευρωβουλευτής ανήκει στο κόμμα KNP του μοναρχικού, ακραίου φιλελεύθερου Γιάνους Κόρβιν-Μίκε ο οποίος συνηθίζει να προκαλεί με τις ρατσιστικές, αντισημιτικές δηλώσεις του. Τον Ιούλιο είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όταν παραλλήλισε τους νέους ανέργους με "νέγρους" ενώ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του για τις ευρωεκλογές είχε πει ότι "πιθανότατα ο Φίρερ του Γ΄ Ράιχ δεν ήταν ενήμερος για την εξόντωση των Εβραίων".

Η πρόεδρος του γαλλικού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, η οποία αναζητούσε, ανεπιτυχώς, συμμάχους για να συγκροτήσει τη δική της πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αρνήθηκε τον Ιούνιο να συνεργαστεί με το KNP. Μάλιστα, είχε εξηγήσει ότι η άρνησή της προήλθε από το γεγονός ότι το δικό της κόμμα "έχει αρχές".

Για να συγκροτηθεί μια πολιτική ομάδα θα πρέπει να αποτελείται από τουλάχιστον 25 ευρωβουλευτές από επτά διαφορετικές χώρες.