ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Αντεκδικείται με οξύ τον άνδρα που την τύφλωσε

Ιράν: Αντεκδικείται με οξύ τον άνδρα που την τύφλωσε
Σε μια κυριολεκτική ερμηνεία του νόμου της Σαρία, για αντεκδίκηση...

Σε μια κυριολεκτική ερμηνεία του νόμου της Σαρία, για αντεκδίκηση «οφθαλμόν αντί οφθαλμού», το Ιράν ετοιμάζεται να τιμωρήσει έναν άνδρα, τυφλώνοντάς τον με οξύ, καθώς κρίθηκε ένοχος για μια αντίστοιχη πράξη του προς μια γυναίκα που αρνήθηκε να τον παντρευτεί.

Η ποινή του Majid Movahedi, 30 ετών, θα εκτελεστεί στο νοσοκομείο της Τεχεράνης. Ενώ ο άνδρας θα είναι αναίσθητος, η γυναίκα στην οποία επιτέθηκε με οξύ και της προκάλεσε ανεπανόρθωτες βλάβες, θα ρίξει τις σταγόνες και στα δύο του μάτια, δήλωσε ο δικηγόρος της.

Η γυναίκα-θύμα, Ameneh Bahrami, ζήτησε από το ιρανικό δικαστήριο την επιβολή της συγκεκριμένης ποινής.

Η ίδια παραμορφώθηκε και τυφλώθηκε το 2004, όταν ο Movahedi της άδειασε ένα βάζο με οξύ στο πρόσωπο, την ώρα που επέστρεφε από τη δουλειά της.

«Με κοίταξε στα μάτια για ένα δευτερόλεπτο και άδειασε το κόκκινο βάζο στο πρόσωπό μου», είχε πει κατά τη διάρκεια της δίκης η Bahrami, το 2008.

Ιρανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν την επιβολή της συγκεκριμένης τιμωρίας, με το σκεπτικό ότι ίσως αποθαρρύνει μια αύξηση στις επιθέσεις με οξύ, που είναι συχνές στη χώρα.

Όμως, πολλές είναι οι αντιδράσεις από διεθνείς οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια «απάνθρωπη» ποινή.

Το Foreign Office κάλεσε την Τεχεράνη να αναστείλει την εκτέλεση της ποινής. «Η επίθεση στην Ameneh Bahrami το 2004 ήταν ένα αποτρόπαιο έγκλημα. Όμως, είμαστε πολύ ανήσυχοι στο ενδεχόμενο η ποινή του Majid Movahedi πράγματι να εκτελεστεί», δήλωσε ένας εκπρόσωπος.

Η Bahrami, η οποία εργαζόταν ως χημικός μηχανικός σε φαρμακευτική εταιρεία πριν από την επίθεση, μετακόμισε στην Ισπανία με την υποστήριξη της ιρανικής κυβέρνησης, όπου υπεβλήθη σε σειρά εγχειρήσεων. Ανέκτησε μόλις τη μισή όραση στο δεξί μάτι της το 2007, όμως τυφλώθηκε ξανά μετά από μια μόλυνση.

Πρόσφατα εξέδωσε ένα βιβλίο, που μιλά για τη ζωή της, με τον εύγλωττο τίτλο «Οφθαλμόν αντί οφθαλμού».