ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε όποιον έχει δοσοληψίες με τους τζιχαντιστές

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε όποιον έχει δοσοληψίες με τους τζιχαντιστές

Γύρω από το Κομπάνι στοχεύουν τα αεροπορικά πλήγματα που εξαπολύει η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κατά του Ισλαμικού Κράτους, την ίδια ώρα που βομβαρδίστηκαν επίσης πετρελαϊκές εγκαταστάσεις των τζιχαντιστών -Κυρώσεις Ομπάμα σε όποιον έχει δοσοληψίες με τους τζιχαντιστές

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Διοίκησης (CentCom) των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, χθες και σήμερα (23/10), πραγματοποιηθήκαν 15 αεροπορικά πλήγματα εναντίον του ΙΚ στο Ιράκ και στη Συρία.

Μαχητικά και βομβαρδιστικά αεροσκάφη διεξήγαγαν τέσσερα πλήγματα γύρω από το Κομπάνι, καταστρέφοντας ένα κέντρο ελέγχου του ΙΚ και θέσεις μάχης, σε μια περιοχή που στοχοθετήθηκε επανειλημμένα τον τελευταίο μήνα. Άλλες δύο επιδρομές κατέστρεψαν δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαίου ανατολικά της Ντέιρ αλ Ζορ.

Στο Ιράκ, τέσσερις αεροπορικές επιδρομές έγιναν κοντά στο στρατηγικής σημασίας Φράγμα της Μοσούλης, εναντίον μικρών μονάδων του ΙΚ, καταστρέφοντας μεταξύ άλλων ένα όχημα.

Άλλο ένα αεροπορικό πλήγμα στην Μπάιτζι είχε αποτέλεσμα να καταστραφεί μια θέση μάχης, ενώ τέσσερις επιδρομές στη Φαλούτζα στοχοθέτησαν ένα κέντρο εκπαίδευσης, μια μεγαλύτερη μονάδα του ΙΚ αλλά και ένα κτίριο.

Όλα τα αεροσκάφη που έλαβαν μέρος στις επιχειρήσεις αυτές επέστρεψαν με ασφάλεια στις βάσεις τους, σύμφωνα με την ανακοίνωση της CentCom.

Ο Ομπάμα απειλεί με κυρώσεις όποιον αγοράσει πετρέλαιο από το ΙΚ

Παράλληλα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ διεμήνυσε ότι θα επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος οποιουδήποτε αγοράζει πετρέλαιο από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να μειώσει τα έσοδά τους από την παράνομη πώληση αργού, που όπως υπολογίζει η Ουάσινγκτον ανέρχονται πλέον από 2 σε 1 εκατ. δολάρια την ημέρα.

Ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, Ντέιβιντ Κόεν, δήλωσε ότι το ΙΚ θα μπορούσε να απειλήσει τη χώρα του και τους συμμάχους της εάν δεν το σταματήσουν.

«Με τη σημαντική εξαίρεση ορισμένων τρομοκρατικών οργανώσεων οι οποίες υποστηρίζονται από κράτη, το ΙΚΙΛ πιθανόν είναι η πιο καλά χρηματοδοτημένη τρομοκρατική οργάνωση που έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ», επισήμανε ο Κόεν, χρησιμοποιώντας την παλαιότερη ονομασία του ΙΚ, σε μια ομιλία του στο Carnegie Endowment for International Peace.

Το ΙΚ εξασφαλίζει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια το μήνα από έναν συνδυασμό παράνομων πωλήσεων πετρελαίου (το οποίο αντλεί από κοιτάσματα στις περιοχές που ελέγχει), λύτρων για την απελευθέρωση ομήρων, εκβιασμών και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων. «Έχει επίσης εξασφαλίσει την υποστήριξη πλούσιων χορηγών», επισήμανε ο Κόεν, ο οποίος παρουσίασε την πιο συνεκτική στρατηγική της Ουάσινγκτον ως σήμερα για την αντιμετώπιση της οργάνωσης.

«Ιδίως το πετρέλαιο αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές πηγές χρηματοδότησής του», διευκρίνισε ο Κόεν. Το ΙΚ δραστηριοποιείται στη μαύρη αγορά στη Συρία και στο Ιράκ, ενώ αφού διυλίζει ένα μέρος του, πωλεί το αργό και τα διυλισμένα προϊόντα σε λαθρέμπορους, οι οποίοι τα μεταφέρουν στην Τουρκία αλλά και στον κουρδικό θύλακα του Ιράκ.

Ο Κόεν υποστήριξε εξάλλου στην ομιλία του στο Κάρνεγκι πως η κυβέρνηση της Συρίας φέρεται πως έχει συμφωνήσει με το ΙΚ για την αγορά πετρελαίου, κάτι που έκρινε πως αποτελεί άλλη μια ένδειξη της «εξαχρείωσής» της.

Κατά τον ίδιο, ορισμένες από τις πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, κατέστρεψαν ορισμένα διυλιστήρια που ελέγχει το ΙΚ, δημιουργώντας προβλήματα στην εξασφάλιση εσόδων από μέρους του. Ωστόσο, ο Κόεν αξιολόγησε ως σημαντικό στόχο το να βρεθούν και άλλοι τρόποι αποκοπής της πρόσβασής των τζιχαντιστών στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

«Οι μεσάζοντες, οι έμποροι, τα διυλιστήρια, οι εταιρείες μεταφορών, και όποιοι άλλοι παραλαμβάνουν πετρέλαιο από το ΙΚΙΛ πρέπει να γνωρίζουν ότι εργαζόμαστε εντατικά για να τους εντοπίσουμε και έχουμε διαθέσιμα εργαλεία γι αυτό», ανέφερε ο Κόεν.

Οι κυρώσεις των ΙΚ εμποδίζουν φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις να αποκτούν πρόσβαση στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και συνήθως τις τηρούν οι τράπεζες σε όλο τον κόσμο που διστάζουν να προχωρούν σε δοσοληψίες με εχθρούς των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Κόεν, η Ουάσινγκτον θα επιδιώξει να εκμηδενίζει τη χρηματοδότηση που εξασφαλίζει το ΙΚ από άλλες πηγές (μόνο φέτος υπολογίζεται ότι έχει συγκεντρώσει 20 εκατ. από τα λύτρα για την απελευθέρωση ομήρων). «Αν θέλουμε να προστατεύουμε τους πολίτες μας και να αποφύγουμε το να χρηματοδοτήσουμε τον εχθρό, κάθε χώρα πρέπει να υιοθετήσει και να εφαρμόσει μια πολιτική που θα ορίζει πως δεν θα καταβάλει λύτρα», τόνισε ο Κόεν, επιμένοντας: «Οι απαγωγές για λύτρα είναι η πιο σημαντική απειλή σήμερα».

Διαβάστε ακόμα:

Νεράιδα (;) προσπάθησε να εισβάλει στο σπίτι Βρετανίδας! (vid+pics)

Καταγγελίες για χρήση χημικών από τους τζιχαντιστές στο Κομπάνι (pics)

Καναδάς: Τίμησαν τον φρούραρχο που σκότωσε τον ένοπλο ισλαμιστή (vids+pics)

Οτάβα: Σύλληψη αγνώστου στο Μνημείο των Πεσόντων (vid)