ΚΟΣΜΟΣ

Ποιος θα πάρει την καρέκλα του Ντομινίκ Στρος Καν;

Ποιος θα πάρει την καρέκλα του Ντομινίκ Στρος Καν;
Πολλοί είναι οι πιθανοί υποψήφιοι για τη θέση του επικεφαλής...

Πολλοί είναι οι πιθανοί υποψήφιοι για τη θέση του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μετά την παραίτηση του Ντομινίκ Στρος Καν, καθώς έντονη είναι και η συζήτηση για το αν την ηγεσία του οργανισμού θα πρέπει να παραμείνει σε ευρωπαϊκά χέρια ή να περάσει σε εκπρόσωπο των αναδυόμενων οικονομιών.

Μια από τις επικρατέστερες υποψηφιότητες είναι αυτή της Γαλλίδας υπουργού Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία φαίνεται ότι απολαμβάνει τη στήριξη και της Γερμανίας.

Η προστατευτική της πολιτική για το γαλλικό οικονομικό σύστημα από την παγκόσμια οικονομική κρίση θεωρείται ένα από τα σημαντικά προσόντα της, όμως μελανό σημείο και πιθανό εμπόδιο θεωρείται η εμπλοκή της στο σκάνδαλο Bernard Tapie.

Ένα δεύτερο όνομα που έχει ακουστεί πολύ είναι αυτό του Axel Weber, ο οποίος παραιτήθηκε από την ηγεσία της Τράπεζας της Γερμανίας, νωρίτερα φέτος. Πριν από λίγο καιρό αναφερόταν ως ο εκλεκτός της Άνγκελα Μέρκελ.

Ισχυρή κρίνεται και η υποψηφιότητα του Τούρκου Kemal Dervis, ο οποίος έχει διατελέσει υπουργός Οικονομίας στην Τουρκία. Αυτή τη στιγμή διευθύνει το διεθνές οικονομικό πρόγραμμα του Ινστιτούτου Brookings στην Ουάσινγκτον. Ο Dervis διατηρεί στενές σχέσεις με την αμερικανική κυβέρνηση και απολαμβάνει διεθνή σεβασμό.

Ο Μεξικανός Agustin Carstens είναι ο διευθυντής της Κεντρικής Τράπεζας του Μεξικού και σύμφωνα με αναλυτές ταιριάζει στο προφίλ μιας ικανής υποψηφιότητας από το «μπλοκ» των αναδυόμενων οικονομιών.

Ο Ινδός Shri S Sridhar διοικεί τον ιδιωτικό τομέα της Κεντρικής Τράπεζας της Ινδίας. Αυτή τη στιγμή ο έμπειρος τραπεζίτης ακολουθεί επιθετική οικονομική πολιτική και επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε όλη την Ασία, όμως θα μπορούσε να αφήσει τη θέση του για να βρεθεί στην ηγεσία του ΔΝΤ.

Πάντως, η μάχη που θα δώσει η Ευρώπη για να διατηρήσει την ηγεσία του Ταμείου θα είναι σκληρή. Άλλες δυο πιθανές ευρωπαϊκές υποψηφιότητες είναι αυτή του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, Gordon Brown και του Ιταλού Mario Draghi, ο οποίος διευθύνει την Τράπεζα της Ιταλίας. Παρά το γεγονός ότι ο δεύτερος θεωρείται ο επικρατέστερος για να αναλάβει τα «ηνία» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το όνομά του για το ΔΝΤ δεν έχει αποτραβηχτεί ακόμη από το τραπέζι.

Διαβάστε επίσης:

Παραιτήθηκε από το ΔΝΤ ο Στρος Καν