ΚΟΣΜΟΣ

Δεν πειθαρχούν οι «Los Indignados» στην Ισπανία

Δεν πειθαρχούν οι «Los Indignados»  στην Ισπανία
«Η αστυνομία δε θα επέμβει εάν...

«Η αστυνομία δε θα επέμβει εάν οι διαδηλώσεις είναι ειρηνικές.»

Αυτό δήλωσε κορυφαίο στέλεχος της Ισπανικής κυβέρνησης για τις διαδηλώσεις των «Los Indignados» («Οι Αγανακτισμένοι»), οι οποίες κλιμακώθηκαν την Παρασκευή, με κεντρικό αίτημα τις πολιτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις στην Ισπανία, ενόψει των τοπικών και περιφερειακών εκλογών της Κυριακής.

Νωρίτερα, οι διαδηλώσεις του Σαββάτου απαγορεύθηκαν από την εθνική εκλογική επιτροπή, ωστόσο οι διαδηλωτές εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να μην υπακούσουν και να συνεχίσουν τις ειρηνικές καθιστικές διαμαρτυρίες στις πόλεις όλης της χώρας.

Την Παρασκευή το απόγευμα στο κέντρο της Μαδρίτης πραγματοποίησαν πορεία περίπου 20.000 άνθρωποι, ενώ μεγάλη ήταν η συμμετοχή σε ανάλογες κινητοποιήσεις στη Βαρκελόνη και σε ακόμη 150 Ισπανικές πόλεις.

«Δεν συμμετέχουμε σε προεκλογικές εκστρατείες, ούτε ζητάμε ψήφους», δήλωσε ένας «Αγανακτισμένος» για τις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο και στην πλειονότητά τους παραμένουν ειρηνικές.

Σημειώνεται, ότι πιθανά επεισόδια λίγες ώρες πριν τις εκλογές, δεν αποκλείεται να στερήσουν και άλλους ψήφους από τους Σοσιαλιστές του Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο, που εκτιμάται ότι θα ηττηθεί με μεγάλη διαφορά από το δεξιό Λαϊκό Κόμμα.