ΚΟΣΜΟΣ

Σε επιφυλακή η Ευρώπη για την ηφαιστειακή τέφρα

Σε επιφυλακή η Ευρώπη για την ηφαιστειακή τέφρα
Κλειστό θα παραμείνει και σήμερα το διεθνές αεροδρόμιο του Ρέικιαβικ, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Γκριμσβέτν της Ισλανδίας. Ακόμη σε...

Κλειστό θα παραμείνει και σήμερα το διεθνές αεροδρόμιο του Ρέικιαβικ, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Γκριμσβέτν της Ισλανδίας. Ακόμη σε επιφυλακή βρίσκονται και άλλες ευρωπαϊκές χώρες παρακολουθώντας εάν τα σύννεφα της ηφαιστειακής τέφρας θα επηρεάσουν ευρωπαϊκούς αεροδιαδρόμους.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία εναερίου κυκλοφορίας Eurocontrol προειδοποίησε ότι το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας είναι πιθανόν να επεκταθεί προς τον νότο.


Ένα μικρό μέρος του εναερίου χώρου της Γροιλανδίας που ανήκει στη Δανία θα παραμείνει σήμερα κλειστό μέχρι τις 12.00 ώρα Γκρίνουιτς (15.00 ώρα Ελλάδος) , ανακοίνωσε η υπηρεσία εναερίου κυκλοφορίας της Δανίας Naviair. Η υπηρεσία εναερίου κυκλοφορίας της Νορβηγίας Avinor ανακοίνωσε τη διακοπή των αεροπορικών συγκοινωνιών ανάμεσα στην ηπειρωτική χώρα και το νησί Σβάλμπαρντ.


Η τέφρα αναμένεται να φθάσει στη Βόρεια Σκωτίααύριο. Εάν συνεχισθούν οι ηφαιστειακές εκπομπές με την ίδια ένταση, το νέφος είναι πιθανόν να φθάσει στον εναέριο χώρο της δυτικής Γαλλίας και στη βόρεια Ισπανία την Πέμπτη, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Eurocontrol.


Η έκρηξη του ηφαιστείου Γκριμσβέτν είναι ισχυρότερη από αυτήν του παγετώνα Εϊγιαφιατλαγιοκούλ τον περασμένο Απρίλιο που προκάλεσε το κλείσιμο του ευρωπαϊκού εναερίου χώρου επί πολλές ημέρες, τη ματαίωση 100.00 πτήσεων και την καθήλωση εκατομμυρίων επιβατών για εβδομάδες.


Σύμφωνα με τον ηφαιστειολόγο Τούμι Γκούντμουντσον του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας, υπάρχουν στοιχεία ότι η ένταση της έκρηξης μειώνεται, ωστόσο προβλέπεται ότι η διακοπή των αεροπορικών συγκοινωνιών θα είναι περιορισμένη στον χώρο και στο χρόνο, διότι οι άνεμοι είναι ευνοϊκότεροι και το νέφος πυκνότερο, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη τη διασπορά του.


Αεροπορικές εταιρείες εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τις υπερβολές των ευρωπαϊκών αρχών εναερίου κυκλοφορίας τον περασμένο χρόνο στην επιβολή διακοπών της κυκλοφορίας των αεροσκαφών στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο.