ΚΟΣΜΟΣ

Ομπάμα: Παράδειγμα για την ανατολική Ευρώπη η Πολωνία

Ομπάμα: Παράδειγμα για την ανατολική Ευρώπη η Πολωνία
«Ηγετική δύναμη» καθώς και «παράδειγμα για όλη την ανατολική Ευρώπη», χαρακτήρισε την...

«Ηγετική δύναμη» καθώς και «παράδειγμα για όλη την ανατολική Ευρώπη», χαρακτήρισε την Πολωνία ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διήμερη επίσκεψή του στην ανατολικοευρωπαϊκή χώρα.

«Η Πολωνία είναι ένα παράδειγμα μετάβασης προς τη Δημοκρατία καθώς και επιλογής δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, γιά περισσότερα από 20 έτη» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος μετά τις συνομιλίες με τον Πολωνό ομόλογό του Μπρόνισλαφ Κομορόφσκι.

Ο Μπάρακ Ομπάμα, επιπλέον, συνεχάρη την ηγεσία της Πολωνίας για τη βοήθεια που παρείχε η χώρα προς την Τυνησία και προς τους αντικαθεστωτικούς της Λιβύης, ενώ αντιθέτως επέκρινε τη γειτονική Λευκορωσία για τις διώξεις και τις φυλακίσεις στελεχών της αντιπολίτευσης.

Σημειώνεται, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν συναντήθηκε με τον ιδρυτή της «Αλληλεγγύης» Λεχ Βαλέσα, ο οποίος δήλωσε σε Πολωνικό τηλεοπτικό κανάλι: «δεν έχω καιρό για φωτογραφίες».

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον του ιδρυτή της «Αλληλεγγύης», ο Λεχ Βαλέσα ανέμενε μια «προσωπική πρόσκληση» από τον Μπάρακ Ομπάμα.