ΚΟΣΜΟΣ

Ειρηνική η πορεία στο Λονδίνο

Ειρηνική η πορεία στο Λονδίνο
Ειρηνική είναι μέχρι αυτή την ώρα η πορεία στο κέντρο του Λονδίνου. Χιλιάδες εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα διαμαρτύρονται...

Ειρηνική είναι μέχρι αυτή την ώρα η πορεία στο κέντρο του Λονδίνου. Χιλιάδες εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα διαμαρτύρονται σε ολόκληρη τη χώρα για τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης.

Η 24ωρη απεργία περισσότερων από 600.000 εργαζομένων έχει παραλύσει τα πάντα στη Βρετανία. Σχολεία, κέντρα απασχόλησης, τα δικαστήρια, οι βιβλιοθήκες, τα μουσεία και εφορίες είναι κλειστά, ενώ ταλαιπωρία παρατηρείται στα αεροδρόμια και στα λιμάνια της χώρας. Τα συνδικάτα προειδοποιούν πως τη σημερινή κινητοποίηση θα ακολουθήσουν περισσότερες το φθινόπωρο.

Ο γενικός γραμματέας των Βρετανικών Συνδικάτων TUC, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν υπήρξε δίκαιη με τις περικοπές. «Είμαι σταθερός οπαδός των διαπραγματεύσεων και, όπως έχω πει σήμερα, ελπίζω ότι θα είμαστε σε θέση να επιλύσουμε τα ζητήματά μας μέσω διαπραγματεύσεων - χωρίς την ανάγκη για περαιτέρω απεργιακές κινητοποιήσεις».
«Αλλά η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύτηκε, ανακοίνωσε μονομερώς την αλλαγή της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των συντάξεων, προχωρώντας σε μείωση 15%».

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Νικ Κλεγκ είπε ότι η κυβέρνηση «δεν επιδιώκει να έλθει σε σύγκρουση με τα συνδικάτα». «Είναι λυπηρό που υπάρχουν απεργίες, επειδή υπάρχουν εν εξελίξει συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης και των συνδικάτων», είπε.

Η Βρετανική Υπηρεσία Συνόρων έχει προειδοποιήσει τους επιβάτες που ταξιδεύουν στη Βρετανία ότι μπορεί να αντιμετωπίσουν μεγάλες καθυστερήσεις στα λιμάνια και στα αεροδρόμια.

Στο αεροδρόμιο Heathrow το 70% του προσωπικού απεργεί.

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ο ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ επέκριναν και οι δύο την μαζική απεργία.

Περισσότερα στο newscode.gr