ΚΟΣΜΟΣ

Έρευνα για την «διακήρυξη αυτονομίας» μιας κουρδικής οργάνωσης

Έρευνα για την «διακήρυξη αυτονομίας» μιας κουρδικής οργάνωσης
Η κρατική εισαγγελία της Τουρκίας ανακοίνωσε την διεξαγωγή έρευνας για την διακήρυξη «δημοκρατικής αυτονομίας» από μια οργάνωση-ομπρέλα κουρδικών...

Η κρατική εισαγγελία της Τουρκίας ανακοίνωσε την διεξαγωγή έρευνας για την διακήρυξη «δημοκρατικής αυτονομίας» από μια οργάνωση-ομπρέλα κουρδικών μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Η συγκεκριμένη διακήρυξη ενδέχεται να συμβάλει στην κλιμάκωση της έντασης στην Τουρκία καθώς σημειώνεται έξαρση των ενεργειών που οι αρχές αποδίδουν στο ένοπλο αυτονομιστικό κίνημα, ενώ οι εκλεγμένοι κούρδοι βουλευτές απέχουν από τις εργασίες της εθνοσυνέλευσης.

Μάλιστα, η ανακοίνωση από το Κογκρέσο της Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTK) συνέπεσε με την μάχη στη νοτιοανατολική επαρχία Ντιγιάρμπακιρ την Πέμπτη στην οποία σκοτώθηκαν 13 στρατιώτες και 7 φερόμενοι ως αντάρτες.

Οι εισαγγελείς στο Ντιγιάρμπακιρ εξετάζουν την διακήρυξη μετά τη σύνοδο του DTK, στην οποία έλαβαν μέρος περίπου 850 σύνεδροι, κι ενδέχεται να ασκήσουν διώξεις εναντίον ηγετικών στελεχών του Κογκρέσου.

«Ως ο κουρδικός λαός κηρύσσουμε δημοκρατική αυτονομία, παραμένοντας δεσμευμένοι στην εθνική ενότητα των λαών της Τουρκίας», είπε η αντιπρόεδρος της οργάνωσης Αϊσέλ Τουγκλούκ χθες, αναγιγνώσκοντας την διακήρυξη του Κογκρέσου.