ΚΟΣΜΟΣ

Χιλή: Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι φοιτητές

Χιλή: Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι φοιτητές
Οι χιλιανοί φοιτητές, απέρριψαν χθες για άλλη μια φορά τις κυβερνητικές προτάσεις και ανακοίνωσαν νέες κινητοποιήσεις την 9η Αυγούστου.

Οι χιλιανοί φοιτητές, που τους τρεις τελευταίους μήνες διαδηλώνουν με αίτημα την αύξηση των δαπανών για την δημόσια παιδεία, απέρριψαν χθες για άλλη μια φορά τις κυβερνητικές προτάσεις και ανακοίνωσαν νέες κινητοποιήσεις την 9η Αυγούστου.
Μάλιστα ένας από τους ηγέτες της ισχυρής συνομοσπονδίας των φοιτητών στη Χιλή (CONFECH), ο Πατρίσιο Κοντρέρας, κάλεσε να γίνει την Τρίτη 9η Αυγούστου μια «εθνική κινητοποίηση», στο κέντρο του Σαντιάγο, δίνοντας παράλληλα τελεσίγραφο στην κυβέρνηση προκειμένου να παρουσιάσει νέες προτάσεις ως το απόγευμα της Τετάρτης.

Οι φοιτητές απαιτούν μεταξύ άλλων να ενταχθεί στο Σύνταγμα ένα άρθρο το οποίο να εγγυάται μια ποιοτική δημόσια παιδεία και να καθιστά δικαίωμα την μόρφωση.

Ο νέος υπουργός Παιδείας Φελίπε Μπούλνες απέρριψε το τελεσίγραφο των φοιτητών.

«Οι φοιτητές κάνουν ένα λάθος κρίσεως εάν φαντάζονται ότι η κυβέρνηση θα υποκύψει σε πιέσεις ή σε τελεσίγραφα», δήλωσε, καλώντας τους διαδηλωτές να εξετάσουν σοβαρά την πρόταση 21 σημείων που υπέβαλε η κυβέρνηση την περασμένη Δευτέρα. Σε αυτήν περιλαμβάνονται μέτρα όπως η αύξηση του αριθμού των υποτροφιών και η χορήγηση πιο ευνοϊκών δανείων στους φοιτητές, καθώς και η εξασφάλιση της παιδείας με την προσθήκη σχετικού άρθρου στο Σύνταγμα. Οι φοιτητές απέρριψαν την πρόταση ήδη από την Τρίτη, τονίζοντας ότι χιλιάδες εξ αυτών αναγκάζονται να παίρνουν δάνεια για να μπορέσουν να σπουδάσουν.