ΚΟΣΜΟΣ

Στην Τρίπολη οι εξεγερμένοι-Καταρρέει ο Καντάφι

Στην Τρίπολη οι εξεγερμένοι-Καταρρέει ο Καντάφι
Οκτώ χιλιόμετρα από το κέντρο της Τρίπολης οι αντικαθεστωτικοί

Σε απόσταση οκτώ χιλιομέτρων από το κέντρο της Τρίπολης βρίσκονται οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί, που εισήλθαν στην πρωτεύουσα, σύμφωνα με το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο SKY News.

Εισήλθαν στην πόλη από τα δυτικά και πλησιάζουν στο κέντρο επευφημούμενοι από τους κατοίκους της Τρίπολης ενώ το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε πως ο Καντάφι θα καταρρεύσει απόψε.

Κατά την προέλασή τους σημειώθηκαν ωστόσο και σημαντικές ανταλλαγές πυρών με στρατιώτες πιστούς στον Μουάμαρ Καντάφι. Οι πιστοί στον Καντάφι είχαν ανοίξει πυρ με βαρύ πυροβολικό και οι αντικαθεστωτικοί απαντούσαν στα πυρά τους.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι αντικαθεστωτικοί έφτασαν στα δυτικά προάστια της πρωτεύουσας στο Τζανζούρ.

Εξάλλου οι εξεγερμένοι πήραν τον έλεγχο ενός στρατοπέδου, που βρίσκεται στην είσοδο της πρωτεύουσας, από το οποίο προμηθεύτηκαν όπλα και πυρομαχικά, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Το στρατόπεδο αυτό αποτελούσε το πιο σημαντικό εμπόδιο στην προέλαση των εξεγερμένων προς την Τρίπολη.

Νωρίτερα οι νατοϊκές δυνάμεις βομβάρδισαν το οχυρωμένο συγκρότημα Μπαμπ αλ-Αζιζίγια του Μουάμαρ Καντάφι στο κέντρο της Τρίπολης, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα.

Καντάφι: Δεν παραδίδομαι

Πάντως ο Μουάμαρ Καντάφι δήλωσε ότι δεν θα παραδοθεί και δεν θα εγκαταλείψει την Τρίπολη, σύμφωνα με ηχητικό μήνυμά του που μεταδόθηκε από τη λιβυκή τηλεόραση.

Ο συνταγματάρχης Καντάφι προσέθεσε ότι παραμένει στη λιβυκή πρωτεύουσα και ότι θα μείνει εκεί μέχρι τέλους και σημείωσε πως «φοβάται ότι θα καεί η Τρίπολη».

Επίσης κάλεσε το λιβυκό λαό να συρρεύσει από όλες τις περιοχές της χώρας στη λιβυκή πρωτεύουσα για να την απελευθερώσει από τους αντικαθεστωτικούς και υπογράμμισε ότι θα βγει «νικητής» από τη μάχη της Τρίπολης.

Ο Μουάμαρ Καντάφι θα πέσει εντός δέκα ημερών το πολύ, δήλωσε ο πρώην δεύτερος στην ιεραρχία του λιβυκού καθεστώτος Αμπντελσαλάμ Τζαλούντ, ο οποίος διέφυγε την Παρασκευή από την Τρίπολη και τάχθηκε στο πλευρό των Λίβυων αντικαθεστωτικών

Οι απώλειες

Συνολικά 376 είναι οι νεκροί και περίπου 1.000 οι τραυματίες και στις δύο πλευρές από τις μάχες που έγιναν στην Τρίπολη δήλωσε αξιωματούχος του Λίβυου ηγέτη στο Ρόιτερς, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο Λευκός Οίκος

Οι ημέρες του Μουάμαρ Καντάφι είναι μετρημένες, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε το πρωί για την κατάσταση στη Λιβύη από τον σύμβουλό του για θέματα αντιτρομοκρατίας Τζον Μπρέναν, προσέθεσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ.

Διαβάστε επίσης: Λιβύη: Προελαύνουν οι αντικαθεστωτικοί

ΝΑΤΟ: Ο Καντάφι θα καταρρεύσει απόψε