ΚΟΣΜΟΣ

Στην Ιαπωνία ο Μπάιντεν

Στην Ιαπωνία ο Μπάιντεν
Την αλληλεγγύη του θα εκφράσει σε όσους έχουν πληγεί από το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου στην Ιαπωνία ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έφθασε ...

Την αλληλεγγύη του θα εκφράσει σε όσους έχουν πληγεί από το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου στην Ιαπωνία ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έφθασε χθες το βράδυ στην Ιαπωνία, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στην Ασία και σήμερα αναμένεται να επισκεφθεί το βορειοανατολικό τμήμα του αρχιπελάγους.

Ο Μπάιντεν είναι ο πλέον υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος που επισκέπτεται την περιοχή Τοχόκου όπου πάνω από 20.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην καταστροφή της 11ης Μαρτίου κατά την οποία υπέστη σημαντικές ζημιές ο πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα.

Οι ΗΠΑ που έχουν βάσεις στην Ιαπωνία από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου έχουν επιστρατεύσει πάνω από 20.000 στρατιώτες και περίπου 160 αεροσκάφη για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης και ανοικοδόμησης.

Η αμερικανική συμμετοχή στις επιχειρήσεις αυτές οδήγησε και στην αποκατάσταση των σχέσεων των δυο χωρών ύστερα από μια περίοδο έντασης εξαιτίας διαφωνιών για το μέλλον της αεροναυτικής βάσης στο νησί Οκινάουα.

Η βάση της Φουτένμα, η οποία βρίσκεται τώρα σε μια κατοικημένη περιοχή θα μεταφερθεί σε έναν προτατευμένο κόλπο του νησιού Οκινάουα, όπως επιθυμεί η Ουάσιγκτον, παρά την αντίθεση του πληθυσμού που ήθελε το κλείσιμό της και μόνο.

Το θέμα αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στη συνάντηση που θα έχει σήμερα ο Μπάιντεν με τον πρωθυπουργό Ναότο Καν, ο οποίος παραιτείται την προσεχή εβδομάδα.

Αύριο, ο αμερικανός αντιπρόεδρος θα επισκεφθεί το αρχηγείο του αμερικανικού στρατού στην αεροπορική βάση Γιοκοτά, δυτικά του Τόκιο.