ΕΛΛΑΔΑ

Σφοδρό το πρώτο κύμα κακοκαιρίας

Σφοδρό το πρώτο κύμα κακοκαιρίας

Ήρθε, κατέστρεψε και απήλθε… Το πρώτο κύμα κακοκαιρίας «σάρωσε» με ιδιαίτερη σφοδρότητα τη χώρα, δημιουργώντας σωρεία προβλημάτων κυρίως στην Δυτική Ελλάδα.

Η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε προβλήματα σε αγροτικές καλλιέργειες ενώ πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα.

Αχαΐα, Ηλεία, Ζάκυνθος, Κρήτη μετρούν τις πληγές τους ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ από αύριο Τρίτη αναμένεται σταδιακή βελτίωση.

Η κατάσταση σε όλη την Ελλάδα

Σοβαρά προβλήματα προκλήθηκαν σε Ηλεία και Αχαΐα εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε τους δυο νομούς. Λόγω της έντονης βροχόπτωσης που ξεκίνησε το βράδυ του Σαββάτου, καλλιέργειες, αγροικίες και σπίτια πλημμύρισαν ενώ δεν έλειψαν τα προβλήματα και στα εθνικά οδικά δίκτυα.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι πολλά σπίτια στο Δήμο Δυμαίων στην Αχαΐα έμειναν στο σκοτάδι λόγω διακοπής της ηλεκτροδότησης εξαιτίας βλάβης.

Αργά τη νύχτα σημειώθηκαν στο νόμο κατολισθήσεις στην επαρχιακή οδό Πούντας - Καλαβρύτων, αλλά και στην Πατρών- Καλαβρύτων μέσω Χαλανδρίτσας. Στις 2.30 περίπου το πρωί κατολίσθηση χωμάτων σημειώθηκε στο 1,5 χλμ της επαρχιακής οδού Πούντας- Καλαβρύτων και η κίνηση στο σημείο διεξάγονταν με δυσκολία.

Επίσης, σημειώθηκε πτώση βράχου, στην επαρχιακή οδό Πατρών- Καλαβρύτων και η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγονταν εκ περιτροπής, από το ένα ρεύμα. Κλειστό παρέμεινε για αρκετή ώρα το ρεύμα προς Καλάβρυτα.

Δύσκολες στιγμές πέρασαν και οι κάτοικοι της Ηλείας. Ο κάμπος της Ηλείας από τη Βάρδα μέχρι την Αμαλιάδα πλημμύρισε, με πολλές καλλιέργειες να καταστρέφονται.

Η πυροσβεστική δέχτηκε δεκάδες κλήσεις για άντληση υδάτων από πλημμυρισμένα υπόγεια.

Πλημμύρισε και η Ζάκυνθος
Η Ζάκυνθος πνίγηκε στα νερά της βροχής… Προβλήματα έβρεξε αργά χθες τη νύχτα και στο νησί του Ιονίου απόρροια της σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει τη Δυτική Ελλάδα.

Ειδικότερα, στο Λαγκάδι Κερίου σημειώθηκε υπερχείλιση χείμαρρου λόγω φραγής του από φερτά υλικά και σκουπίδια, έγινε εισροή υδάτων σε παλαιό ελαιοτριβείο - αποθήκη με αποτέλεσμα να παρασυρθούν 3 αυτοκίνητα τα οποία υπέστησαν υλικές ζημιές.
Από την πυροσβεστική έγινε άντληση των υδάτων και αποκαταστάθηκε η φυσιολογική ροη των υδάτων.

Στο έλεος της κακοκαιρίας η Αμαλιάδα
Η ξαφνική μεταβολή του καιρού με τις σφοδρές νεροποντές σε αρκετές περιοχές της χώρας και τους ισχυρούς ανέμους προκάλεσε αρκετά προβλήματα κυρίως στην Δυτική Ελλάδα.

Η κακοκαιρία έπληξε την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία. Λόγω της βροχής και του μεγάλου όγκου νερού που εκδηλώθηκαν η πυροσβεστική δέχτηκε για άντληση υδάτων από υπόγεια και πλημυρισμένα σπίτια στην ευρύτερη περιοχή της Αμαλιάδας 50 κλήσεις.

Από την έντονη βροχόπτωση έκλεισε η εθνική οδός Αντιρρίου –Ιωαννίνων για τουλάχιστον δυο ώρες ενώ πρόβλημα παρουσιάστηκε στο 260 χλμ της Εθνικής και γινόταν εκτροπή των οχημάτων μέσω του Ευηνοχωρίου.

Η κακοκαιρία προκάλεσε και εκτεταμένες ζημιές στην περιοχή των Λεχαινών. Οι ισχυροί άνεμοι έριξαν δέντρα ακόμα και πάνω σε σπίτι, ενώ έχουν δημιουργήσει πολύ μεγάλα προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης της ΔΕΗ.

Βρέχει επί 12 ώρες στην Κρήτη!
Άνοιξαν οι ουρανοί για τα καλά στο νησί της Κρήτης καθώς βρέχει επί ένα συνεχόμενο 12ωρο! Μάλιστα, σύμφωνα με την ΕΜΥ τα έντονα καιρικά φαινόμενα δεν θα κοπάσουν ούτε και σήμερα Δευτέρα, ενώ ήδη έχουν παρουσιαστεί πλημμυρικά φαινόμενα.