ΚΟΣΜΟΣ

Νέα σχέδια πολέμου από τις ΗΠΑ

Νέα σχέδια πολέμου από τις ΗΠΑ

Την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στον Περσικό Κόλπο σχεδιάζει να εδραιώσει η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, μετά την απόσυρση των δυνάμεων των ΗΠΑ από το Ιράκ, μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η εφημερίδα "The New York Times" αποκαλύπτει με σημερινό της δημοσίευμα τα σχέδια των ΗΠΑ για να διατηρήσουν στρατιωτικές δυνάμεις σε αυτή την ενεργειακά κρίσιμη περιοχή του πλανήτη.

Επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, η εφημερίδα αναφέρει ότι θα μεταφερθούν στο Κουβέιτ νέες μάχιμες αμερικανικές δυνάμεις, ικανές να απαντήσουν άμεσα σε ανεπάρκειες της ασφάλειας στο Ιράκ ή ακόμα και σε μια στρατιωτική σύγκρουση με το Ιράν.

Ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε νωρίτερα μέσα στο μήνα ότι οι τελευταίοι Αμερικανοί στρατιώτες θα επιστρέψουν από το Ιράκ μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη. Η απόφαση αυτή πάρθηκε, καθώς οι Ιρακινοί αξιωματούχοι δεν πείστηκαν να παραμείνουν περίπου 20.000 Αμερικανοί στρατιώτες στη χώρα και μετά το 2011, όπως και να παραταθεί γι' αυτούς η ετεροδικία.

Επιπλέον, παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ για χερσαίες δυνάμεις στο Κουβέιτ, υπάρχει και η σκέψη για αύξηση των αμερικανικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή, υποστηρίζει η εφημερίδα.

Με στραμμένο το βλέμμα στο Ιράν, οι ΗΠΑ θέλουν να ενδυναμώσουν τους δεσμούς τους με έξι χώρες, σε συνεργασία με το Συμβούλιο του Κόλπου: τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ομάν.

Την ίδια ώρα, αναπτύσσεται νέα «αρχιτεκτονική της ασφάλειας» στον Περσικό Κόλπο, η οποία θα ενοποιεί περιπολίες από αέρος και θαλάσσης, όπως και την αντιπυραυλική άμυνα.

Αυτό που βρίσκεται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων είναι ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που θα μεταφερθούν στο Κουβέιτ. Την απάντηση θα τη μάθουμε τις επόμενες ημέρες, καταλήγει η αμερικανική εφημερίδα.