ΚΟΣΜΟΣ

Βρέθηκε το ημερολόγιο του «κόμη Δράκουλα»

Βρέθηκε το ημερολόγιο του «κόμη Δράκουλα»

Το προσωπικό ημερολόγιο του Μπραμ Στόκερ, του ανθρώπου που έπλασε τη φιγούρα του κόμη Δράκουλα και καθόρισε την έννοια του βαμπίρ, βρέθηκε.

Ο άνθρωπος που το ανακάλυψε είναι ο Νόελ Ντομπς. Πριν από περισσότερα από 100 χρόνια, ο προ-προπάππος του , ο Μπραμ Στόκερ, κατέγραψε εκεί τις πρώτες σκέψεις του για το σκοτεινό και ρομαντικό χαρακτήρα του διάσημου βρυκόλακα, ως γνήσιου τέκνου της Βικτωριανής Αγγλίας.

Το ημερολόγιο είναι ένα λεπτό βιβλιαράκι, το οποίο στο εξώφυλλο γράφει «Άμπραχαμ Στόκερ». Υπάρχουν 305 καταχωρήσεις στο ημερολόγιο, το οποίο χρονολογείται από το 1871, όταν ο Στόκερ ήταν περίπου 20 ετών.

Κάποιες φορές ο Στόκερ γράφει επί πολλές σελίδες, ενώ άλλες η καταχώρηση είναι μόλις μερικών γραμμών. Το ημερολόγιο περιέχει επίσης ρομαντικά ποιήματα.

Η τελευταία καταχώρηση έγινε το 1881. Εκεί ο Στόκερ σκιαγραφεί για πρώτη φορά το χαρακτήρα που αργότερα θα πρωταγωνιστούσε στο διάσημο βιβλίο του.

Μιλάει για έναν άνδρα, ο οποίος αρέσκεται να καταβροχθίζει έμβια όντα, όπως οι μύγες. Σε ένα απόσπασμα γράφει: «Η σκιά ενός άνδρα ξεδιπλώνεται σε ένα τοίχο. Σιγά-σιγά αποκτά υπόσταση. Ξαφνικά η σκιά ζωντανεύει».

Το ημερολόγιο πέρασε από γενιά σε γενιά και έφτασε στην κατοχή του εγγονού, ο οποίος το ανέσυρε από τα οικογενειακά κειμήλια στο σπίτι του στη Βρετανία, μετά από την προτροπή ενός ξάδελφού του, ερευνητή σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ.

Το ημερολόγιο θα κυκλοφορήσει στα βιβλιοπωλεία τον επόμενο Μάιο.