ΚΟΣΜΟΣ

Πρόωρες εκλογές στην Ιταλία χωρίς τον Μπερλουσκόνι υποψήφιο

Πρόωρες εκλογές στην Ιταλία χωρίς τον Μπερλουσκόνι υποψήφιο

Μία ημέρα μετά την απώλεια της πλειοψηφίας στο ιταλικό κοινοβούλιο ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ξεκαθαρίζει ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές.

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «La Stampa» ο Ιταλός πρωθυπουργός τονίζει: «Θα παραιτηθώ μόλις περάσει ο προϋπολογισμός και με δεδομένο ότι πιστεύω πως δεν θα υπάρξει άλλη πιθανή πλειοψηφία, βλέπω την διεξαγωγή των εκλογών στις αρχές του Φεβρουαρίου. Επίσης δεν θα κατέβω σε αυτές ως υποψήφιος».

«Νομίζω ότι ήρθε η ώρα του Αντζελίνο Αλφάνο» δηλώνει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι τονίζοντας ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης θα είναι ο υποψήφιος του κεντροδεξιού κόμματος στις εκλογές.

Ο «Καβαλιέρε» συνεχίζει παράλληλα να απορρίπτει κάθε δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής, με τεχνοκράτη πρωθυπουργό και συμμετοχή τον κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Όπως τονίζουν, όμως, οι παρατηρητές, οι τελικές αποφάσεις, για το ποιά λύση είναι φρονιμότερο να επιλεγεί, ανήκουν, βάσει του Συντάγματος, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος έχει ήδη καταστήσει σαφές, με τη χθεσινοβραδινή ανακοίνωση ότι, μετά την παραίτηση του Μπερλουσκόνι θα ξεκινήσει ευρύ κύκλο διαβουλεύσεων με όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Συγχρόνως, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, πολλοί από τους αντάρτες βουλευτές, σκέπτονται να δημιουργήσουν νέες κοινοβουλευτικές ομάδες, τόσο στην γερουσία, όσο και στην βουλή. Μια τέτοια εξέλιξη, θα ενίσχυε την δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης με διευρυμένη συμμαχία, από την στιγμή που θα μπορούσε να βασισθεί και σε αρκετούς συντηρητικούς, πρώην μπερλουσκονικούς, πολιτικούς. Αυτό, διότι, σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτό που θέλει να αποφύγει, με κάθε τρόπο, ο ιταλός Πρόεδρος, είναι να δοθεί η εντύπωση, ότι «ανατρέπεται» η πλειοψηφία που αναδείχθηκε από τους πολίτες την άνοιξη του 2008.

Οι προθέσεις και επιθυμίες του Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα πρέπει να λάβουν υπόψη και την στάση της Ευρώπης. Ήδη χθες, ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων Όλι Ρεν, χαρακτήρισε «άκρως ανησυχητική>», την κατάσταση της Ιταλίας, κατά την συνέντευξη τύπου, μετά την λήξη των εργασιών του Εκοφιν.

Σύμφωνα, με τον ιταλικό Τύπο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να ζητήσει από την Ιταλία πρόσθετα οικονομικά μέτρα, διότι θεωρεί ότι η σχέση ελλείμματος /ΑΕΠ δεν θα μπορέσει, υπό τις παρούσες συνθήκες, να μηδενιστεί μέχρι το 2013.