ΚΟΣΜΟΣ

Τον Δεκέμβριο η ένταξη της Κροατίας στην Ε.Ε.

Τον Δεκέμβριο η ένταξη της Κροατίας στην Ε.Ε.

Στις 9 Δεκεμβρίου θα υπογραφεί η συνθήκη προσχώρησης της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαίωσε η πρωθυπουργός της χώρας Γιάντρανκα Κόσορ.

«Είναι θαυμάσια είδηση για την Κροατία, για την κροατική κυβέρνηση και για μένα προσωπικά ως πρόεδρο της κυβέρνησης», ανέφερε σε δηλώσεις της η Κόσορ σημειώνοντας ότι τη συνθήκη θα υπογράψει η ίδια και ο πρόεδρος της χώρας Ίβο Γιοσίποβιτς.

«Η συνθήκη θα υπογραφεί στις 9 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες, πριν από την έναρξη της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τασκ θα είναι ο οικοδεσπότης της τελετής υπογραφής, μαζί με τους παριστάμενους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε.», δήλωσε στο κροατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina, o εκπρόσωπος της πολωνικής προεδρίας Κόνραντ Νίκλεβιτς.

Η Κόσορ είπε ότι μετά την υπογραφή της συνθήκης θα είναι η πρώτη πρωθυπουργός της Κροατίας που θα λάβει μέρος στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Με την υπογραφή της συνθήκης πρακτικά γινόμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε.

«Αυτή η κυβέρνηση ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις», τόνισε η Κόσορ υπενθυμίζοντας ότι το καλοκαίρι του 2009 οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είχαν «παγώσει» και η κυβέρνησή της βρήκε τη λύση στις συνοριακές διαφορές με τη Σλοβενία και συνέχισαν οι διαβουλεύσεις με την Ε.Ε..

Η πολωνική προεδρία της Ε.Ε. σε συνεργασία με την αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στη Βαρσοβία ετοιμάζει ταινία μικρού μήκους, με την οποία θα καλωσορίζεται η Κροατία στην Ε.Ε.