ΚΟΣΜΟΣ

Σε απεργιακό κλοιό η Πορτογαλία

Σε απεργιακό κλοιό η  Πορτογαλία

«Παραλύουν» οι τομείς μεταφορών και των εμπορικών πτήσεων στην Πορτογαλία σήμερα, ημέρα γενικής απεργίας εναντίον των μέτρων λιτότητας.

portogalia1


Συγκεκριμένα η αεροπορική εταιρία TAP ακύρωσε τις 121 από τις 140 πτήσεις που είχαν προγραμματιστεί για σήμερα, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της, διευκρινίζοντας πως οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας θα παρέχουν τις ελάχιστες δυνατές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν μόνο λίγες πτήσεις προς τις Αζόρες και τη Μαδέρα, ενώ 17 ακόμα άλλαξαν ώρα.

Στη Λισαβόνα δεν εκτελούνται δρομολόγια του μετρό ούτε των πλοίων που συνδέουν τις δύο όχθες του Τάγου. Πολλά προβλήματα σημειώνονται στα σιδηροδρομικά δρομολόγια.

«Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η συμμετοχή στην απεργία είναι πολύ μεγάλη», Όπως δήλωσε ο Μανουέλ Καρβάλιο ντα Σίλβα, γενικός γραμματέας του CGTP, ενός από τα δύο μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα της χώρας.

Εκτός από τις αυξήσεις του ΦΠΑ στο φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα και την αύξηση των τιμών των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, το μεγαλύτερο βάρος των μέτρων λιτότητας για την εξασφάλιση της βοήθειας από της ΕΕ και το ΔΝΤ, πέφτει στους δημοσίους υπαλλήλους των οποίων οι μισθοί έχουν παγώσει και από την καινούργια χρονιά να μειωθούν σημαντικά.

Στον ιδιωτικό τομέα οι ώρες εργασίας θα αυξηθούν κατά 30 λεπτά την ημέρα.

«Είναι σαφές πως η Πορτογαλία χρειάζεται μια ισχυρή κινητοποίηση, διότι είναι απαράδεκτο μια χώρα να δεσμεύεται στην λογική της φτώχειας και να μην αντιμετωπίζει τα προβλήματα των εργαζομένων», επεσήμανε ο Καρβάλιο ντα Σίλβα.

Να σημειωθεί πως περισσότερες από 30 διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σε όλη τη χώρα, κυρίως στην πορτογαλική πρωτεύουσα.