ΚΟΣΜΟΣ

Η ασθένεια- μυστήριο του Ερντογάν

Η ασθένεια- μυστήριο του Ερντογάν

Μυστήριο καλύπτει την κατάσταση της υγείας του Ταγίπ Ερντογάν καθώς συνεχίζει να αναρρώνει στο σπίτι του, μετά την περιπέτεια της υγείας του.

Μάλιστα, ερωτήματα και ανησυχία προκαλεί στην τούρκικη κοινή γνώμη το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην εννιάχρονη θητεία του δεν θα συμμετάσχει στη σημερινή συζήτηση του προϋπολογισμού στο τούρκικο κοινοβούλιο, αλλά θα παραστεί ο αντιπρόεδρος της τούρκικης κυβέρνησης, Αλί Μπαμπατζάν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και η διακομιδή του Τούρκου πρωθυπουργού στο νοσοκομείο, είχε ανακοινωθεί μετά από 48 ώρες.
Από τις 26 Νοεμβρίου που χειρουργήθηκε στο έντερο, δεν εκδίδεται κάποιο ιατρικό ανακοινωθέν, αλλά απλά τονίζεται πως οι γιατροί συνιστούν στον Ερντογάν να παραμείνει στο σπίτι του για να ξεκουραστεί.

Το μεγάλο χρονικό διάστημα της απουσίας του, καθώς και η απομόνωση του από το πολιτικό περιβάλλον προκαλούν φήμες για την κατάσταση της υγείας του.

Τούρκικος Τύπος

Αξιοσημείωτο είναι ότι και τα τούρκικα μέσα ενημέρωσης κρατούν μια περίεργη στάση μεταδίδοντας μόνο φωτογραφίες του Τούρκου πολτικού και βγάζουν συμπεράσματα σύμφωνα με την εικόνα, όπως η Vatan η οποία αναφέρει «ο Ερντογάν φαίνεται πως είναι καλά».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε συνάντηση την Τετάρτη με τον σείχη του Κατάρ Χαμίτι Μπιν Χαλίφα Αλ Τάνι και τον πρωθυπουργό του ψευδοκράτους, Ιρσέν Κουτσούκ. Αμφότερες οι συναντήσεις έγιναν στο σπίτι του στο Κίσικλι της Κωσταντινούπολης, ενώ το πρωθυπουργικό γραφείο εξέδωσε φωτογραφίες για να πείσει πως ο Ερντογάν είναι καλά.

Σενάρια διαδοχής

Την ίδια ώρα, ηγετικές εμφανίσεις πραγματοποιούν οι Μπουλέντ Αρίντς και Αμπτουλάχ Γκιουλ.

Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Μπουλέντ Αρίτντς χωρίς καμία αφορμή δήλωσε πως «δεν είμαι πιστός στον Ερντογάν, αλλά είμαι πιστός στην υπόθεση μας» με τους πολιτικού αναλυτές να εκτιμούν πως μάλλον η δήλωση αυτή είναι προετοιμασία διαδοχής.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος Αμπτουλάχ Γκιουλ άσκησε βέτο σε νομοσχέδιο, το οποίο είχε ψηφιστεί ομόφωνα από τη Βουλή, που άλλαζε τις ποινές σε όσους σχετίζονται με τα στημένα ματς στο ποδόσφαιρο. Η εντυπωσιακή στάση του Γκιουλ πιθανόν έχει να κάνει με την επόμενη μέρα στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.