ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Οι πρώτες δηλώσεις του νέου Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα - Περήφανος για τις ρίζες του

Τζωρτζ Τσούνης
Τζωρτζ Τσούνης
Intimenews

Ο νέος Αμερικανός πρέσβης μόνο καλά λόγια είχε να πει για τον προκάτοχό του Τζεφρι Παιατ

Περήφανος για τις ρίζες του από την Ελλάδα δηλώνει ο νέος Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζωρτζ Τσούνης και χαρακτηρίζει όνειρο ζωής να υπηρετήσει την Αμερική εδώ.
Τα λόγια αυτά τα εξέφρασε σε Ελληνες πολιτικούς τους οποίους υποδέχτηκε χθες, Τρίτη, το απόγευμα στην οικία του. Αναμέσα τους η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Βασίλης Κικίλιας, η Λίνα Μενδώνη αλλά και η Γιάννα Αγγελοπούλου.

Ο νέος αμερικανός πρέσβης μόνο καλά λόγια είχε να πει για τον προκάτοχό του Τζέφρι Πάιατ χαρακτηρίζοντας «απίστευτη κληρονομιά» τη δουλειά που ολοκλήρωσε για να αναλάβει υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την ενέργεια στην κυβέρνηση Μπαιντεν.

Πριν από τη δεξίωση, στην οικία του είχε παραδώσει τα διαπιστευτήριά του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας με λίγο τρακ αλλά και μεγάλη συγκίνηση. Η συνομιλία μεταξύ τους μπροστά στους δημοσιογράφους αφορούσε την ελληνική καταγωγή του από το χωριό Πλάτανος της ορεινής Ναυπακτίας.

Ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν άκουσε τον Εθνικό Ύμνο έξω από το προεδρικό Μέγαρο, έβαλε το χέρι στην καρδιά και στη συνέχεια έκανε τον σταυρό του.

Ο Τζώρτζ Τσούνης πιστεύει ότι είναι πιο κρίσιμο από ποτέ να συνεργαστούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ελλάδα και οι υπερατλαντικοί σύμμαχοί, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει θέσει σε επαγρύπνηση τη Δύση.

Γι’ αυτό και θεωρεί ότι η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπαιντεν είναι ιστορικής σημασίας.

Πιστεύει επίσης ότι αποτελεί ύψιστη τιμή η πρόσκληση της Νάνσι Πελόζι εκ μέρους της ηγεσίας του Κογκρέσου να μιλήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια Κοινή Συνάντηση του Κογκρέσου στις 17 Μαΐου. Αυτή είναι η ύψιστη τιμή που μπορεί να απονείμει το νομοθετικό σώμα των ΗΠΑ σε έναν επισκέπτη ξένο ηγέτη.

«Αυτές οι προσκλήσεις επεκτάθηκαν γιατί αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα έχει σημασία – όχι μόνο για την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχει σημασία για ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πολλά άλλα», πιστεύει ο κ. Τσούνης ο οποίος απέφυγε να μιλήσει για τις ελληνoτουρκικές σχέσεις. Εκ των πραγμάτων, όμως, θα τοποθετηθεί σε κάποια στιγμή σε επόμενες ομιλίες του πολύ περισσότερο καθώς θα γνωρίζει όλο και καλύτερα τα εθνικά μας θέματα, τις λεπτομέρειες και τις ελληνικές ευαισθησίες.

Διαβάστε επίσης:

Η βόλτα του νέου πρέσβη των ΗΠΑ στην Πλάκα και η συνάντηση με συγχωριανό του