ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Η ενόχληση της Τουρκίας για τις γαλλικές φρεγάτες και πώς εμπλέκεται η Λιβύη

Η ενόχληση της Τουρκίας για τις γαλλικές φρεγάτες και πώς εμπλέκεται η Λιβύη

Η ειρωνία τουρκικών μέσων ενημέρωσης για την ένταξη στον ελληνικό στόλο γαλλικών φρεγατών έχει περισσότερη πολιτικό παρασκήνιο παρά στρατιωτικό.

Το τηλεοπτικό τουρκικό δίκτυο TGRT HABER αφού περίεγραψε ότι η Ελλάδα ύστερα από 25 ολόκληρα χρόνια εντάσσει στον στόλο της μια φρεγάτα υπενθυμίζοντας ότι έχει πάρει και 18 μαχητικά Rafale μετέδωσε με νόημα: “Ας τους πούμε καλορίζικη, αλλά αχρείαστη να είναι. Ας μην επιχειρήσουν να τη χρησιμοποιήσουν”

Τα τουρκικά μέσα ενημέωσης όχι τυχαία τόνισαν τον ρόλο της Γαλλίας: “Η φρεγάτα Βelharra "Κιμων" ναυπηγήθηκε στη Γαλλία για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Το πλοίο που ναυπηγήθηκε από τη γαλλική Naval καθελκύστηκε στην πόλη Λοριάν. Το πλοίο έχει βάρος 4.550 τόνους και η εταιρεία απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για τις δυνατότητές του. Αρκέστηκε να τονίσει πως είναι εξοπλισμένο με τελευταίας τεχνολογίας αισθητήρες, οπλικά συστήματα.

Η φρεγάτα θα έχει εξελιγμένες δυνατότητες αντιμετώπισης υποβρυχίων και αεροσκαφών», ελεγαν τα τουρκικά μέσα. Υπάρχει λοιπόν ενόχληση της Αγκυρας και με το Παρίσι; Μόλις πριν από λίγες ημέρες είχε συναντηθεί ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Εμμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της συνόδου των G-20. Ο Γάλλος πρόεδρος του εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθούν για να μιλήσουν για το θέμα της Λιβύης.

Ο Τούρκος πρόεδρος του υπενθύμισε ότι θα ερχόταν στην Τουρκία και ο Μακρόν του απαντησε ότι προσφέρθηκε να έρθει, αλλά ο Ερντογάν δεν βρισκόταν εκεί την ημερομηνία που ζητούσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος τον ξανακάλεσε και ο Μακρόν του απάντησε θετικά και του συνέστησε να προσέχει. Μεταδόθηκε μάλιστα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο μυθικός διάλογος:

Ερντογάν: Τώρα μιλάω

  • Μακρόν: Θα ήμουν ευτυχής, αν μιλούσαμε ξανά για τη Λιβύη
  • Ερντογάν: Είπες ότι θα ερχόσουν στην Τουρκία.
  • Μακρόν: Προσφέρθηκα να έρθω να σε δω, αλλά δεν ήσουν εκεί
  • Ερντογάν: Έλα, έλα! Εντάξει;
  • Μακρόν: Θα έρθω. Πρόσεχε!

Ο Γαλλος πρόεδος δεν έχει κρύψει την ενόχληση του για τον εμφανή και παρασκηνιακό ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη όπου έχει ζωτικά ενεργεικά συμφέροντα. Δημόσια άλλωστε χαρακτήρισε «δικαιολογημένες» τις ανησυχίες της Αιγύπτου «για την τουρκική επέμβαση στη Λιβύη» σημειώνοντας ότι “Δεν θα αποδεχθούμε τον ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη. Η ασφάλεια της Μεσογείου είναι ζήτημα κομβικής σημασίας για τη σταθερότητα της Γαλλίας».

Η Άγκυρα είχε απαντήσει λέγοντας ότι «Η Γαλλία έχει σημαντική ευθύνη και εκείνη για το χάος στη Λιβύη και είναι εκείνη που παίζει στην πράξη το επικίνδυνο παιχνίδι», συμπληρώνοντας πως «η άγνοια του Παρισιού σχετικά με τις νόμιμες ανησυχίες της Τουρκίας αυξάνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, αντί να προωθούν την ειρήνη και τη σταθερότητα».

Η ασθένεια του Ερντογάν που του στέρησε το ταξίδι στη Γρανάδα, δεν επέτρεψε να υπάρξει και ένα νέο τετ α τετ του Τούρκου προέδρου με τον Γάλλο ομόλογό του ώστε να βλέπαμε εαν στο μενού των συνομιλιών θα περιελαμβανόταν και ο “Κίμων”.