ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Κρίσιμες οι δημοτικές εκλογές στην Τουρκία - Πού ποντάρει ο Ερντογάν, προηγείται ο Ιμάμογλου

Κρίσιμες οι δημοτικές εκλογές στην Τουρκία - Πού ποντάρει ο Ερντογάν, προηγείται ο Ιμάμογλου

Βαρόμετρο για το πολιτικό μέλλον του Ταγίπ Ερντογάν αποτελούν οι σημερινές εκλογές στην Τουρκία, αλλά και για την επιρροή του στη διεθνή πολιτική σκηνή.

Η προσοχή είναι στραμμένη στην Κωνσταντινούπολη, δεδομένης της ιστορίας της πόλης και της πολιτικής της βαρύτητας. Σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση της MetroPOLL, ο νυν δήμαρχος Εκρέμ Ιμάμογλου προηγείται με 39,2% έναντι του Μουράτ Κουρούμ που συγκεντρώνει 30,4 %.

Οταν κατανέμονται οι αναποφάσιστοι, ο Ιμάμογλου συγκεντρώνει 49% και ο Κουρούμ 37% και το ποσοστό των αναποφάσιστων, όσων δεν απαντούν ή επιλέγουν ψήφο διαμαρτυρίας ανέρχεται σε 18,1 %.

Και οι γυναίκες ψηφίζουν Ιμάμογλου. Πάνω από το 40% των γυναικών εκφράζουν την πρόθεση να τον ψηφίσουν, ενώ μόλις το 30% κλίνει προς τον Κουρούμ σε ένα εκλογικό σώμα που αγγίζει τα 11 εκατομμύρια. Αυτή η εκλογική αναμέτρηση δεν έχει καθόλου τα ίδια χαραχτηριστικά με την προηγούμενη, διότι ο Ιμάμογλου δεν έχει τη στήριξη δύο μικρών κομμάτων. Πολλά θα εξαρτηθούν από το ποστοστό συμμετοχής αλλά και από την κουρδική ψήφο.

Τυχόν επανεκλογή του δημάρχου του CHP θα σηματοδοτήσει τις βαθιές διαιρέσεις εντός της τουρκικής κοινωνίας. Θα γίνει άλλωστε ο μοναδικός πολιτικός στην Ιστορία που κέρδισε δυο φορές τον Ερντογάν. Ο Ιμάμογλου έχει ακτινοβολία, είναι νέος , σχετικά άφθαρτος, είναι κοσμικός χωρίς να ενοχλεί τους πιστούς μουσουλμάνους και μέχρι στιγμή αρθρώνει κεντρώο πολιτικό λόγο.

Ωστόσο, η ανταπόκριση του εκλογικού σώματος στις ατζέντες των υποψηφίων, ιδιαίτερα σε πιεστικά ζητήματα όπως η ετοιμότητα για τους σεισμούς και η οικονομική σταθερότητα, θα αποβεί κρίσιμη. Είτε θα οδηγήσει σε εδραίωση της εξουσίας του κυβερνώντος κόμματος είτε σε αναζωπύρωση της αντιπολίτευσης. Ενδεχόμενη επιτυχία του Ιμάμολου θα συμβολίσει επίσης την ικανότητα της αντιπολίτευσης να μπορεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κινητοποιώντας την υποστήριξη διαφόρων τμημάτων της κοινωνίας και προτείνοντας μια βιώσιμη εναλλακτική στο τρέχον πολιτικό status quo.

Αν εκλεγεί ο Μουράτ Κουρούμ, η πρώτη συνέπεια θα είναι η εδραίωση της εξουσίας του ΑΚΡ. Καθώς ο Κουρούμ εκπροσωπεί το κυβερνών κόμμα, θα ενίσχυσει σημαντικά τη θέση του αλλά και την επιρροή του προέδρου Ερντογάν στο πολιτικό τοπίο της Τουρκίας, καταδεικνύοντας τη διαρκή ελκυστικότητα και τις ικανότητες διακυβέρνησης του.

Ο Ταγίπ Ερντογάν σήκωσε στην πλάτη του όλη την προεκλογική εκστρατεία καθώς είναι θέμα τιμής για εκείνον η «άλωση» της Κωνσταντινούπολης. Άλλωστε έχει κερδίσει όλες τις πολιτικές μάχες τα τελευταία 22 χρόνια εκτός των δημοτικών του 2019.

Στην Αθήνα θα παρακολουθούν με προσοχή το εκλογικό αποτέλεσμα. Η πολιτική συμβίωση με τον Ταγίπ Ερντογάν είναι διαχειρίσιμη ενώ έχει εξομαλυνθεί και η σχέση Ηνωμένων Πολιτειών -Τουρκίας. Επομένως η ελληνική κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από την αυτοσυγκράτηση που δείχνει ο Ερντογάν με τα όρια που έχει θέσει η Ουάσινγκτον. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά αλλά και η Δύση γενικότερα δεν θα είναι ικανοποιημένη και από τη νίκη του Ιμάμογλου.

Το σημερινό αποτέλεσμα στην Κωνσταντινούπολη θα έχει αναμφίβολα βαθιές επιπτώσεις για το μέλλον της χώρας και κατά συνέπεια στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.